A bĂștorfestĂ©s nem könnyƱ feladat. Ám minĂ©l nehezebb, annĂĄl Ă©rtĂ©kesebb szĂĄmunkra a vĂ©geredmĂ©ny. IgazĂĄbĂłl, ha jĂł anyagokat hasznĂĄlunk, elĂ©g körĂŒltekintƑk vagyunk, nem sajnĂĄljuk rĂĄ az idƑt, akkor nekĂŒnk valĂł hobbi is vĂĄllhat belƑle.

Ehhez a legjobb helyszĂ­n a szabadtĂ©r: kert, erkĂ©ly, terasz vagy legalĂĄbb egy jĂłl szellƑzƑ folyosĂł vagy nappali. KĂ©szĂ­tsĂŒk elƑ a terepet Ă©s magunkat is a munkĂĄhoz: SzabadĂ­tsunk fel idƑt, ami alatt nem csörög – tĂșl sokat – a telefon, nem kell közben kisgyermekre is felĂŒgyelni, kisĂĄllattĂłl tartani. A festendƑ bĂștor alĂĄ tegyĂŒnk fĂłliĂĄt vagy mĂ©g inkĂĄbb kĂ©nyelmes, nem zizegƑ papĂ­rt, vastag kartont, Ă©s magunk is olyan ruhĂĄt hĂșzzunk, amit nem sajnĂĄlunk, hogy festĂ©kes lesz. Nyugodtan hasznĂĄljunk maszkot, ha zavarna a vegyszerek szaga, amiket hasznĂĄlunk. Vagy vĂĄlasszunk környezetbarĂĄt festĂ©kanyagot.

A bĂștorfestĂ©srƑl tudni kell, hogy rĂ©gi bĂștor felĂșjĂ­tĂĄsa esetĂ©n az egĂ©sz munka mintegy hetven szĂĄzalĂ©ka nem mĂĄs mint az elƑkĂ©szĂ­tĂ©s, Ă©s a festĂ©s csak a maradĂ©k harminc szĂĄzalĂ©kĂĄt teszi ki a teljes folyamatnak.

ElƑször is, fel kell mĂ©rnĂŒnk a bĂștor ĂĄllapotĂĄt, amihez nem ĂĄrt egy alapos tisztĂ­tĂĄs. Amennyiben szerencsĂ©sek vagyunk, a portörlĂ©sen kĂ­vĂŒl mĂĄsra nincs szĂŒksĂ©gĂŒnk. Ám ha Ășgy lĂĄtjuk szĂŒksĂ©gesnek, nem odĂĄzhatjuk el a bogĂĄrĂ­rtĂĄst, mert a szĂș, nemcsak a mesekönyvekben lĂ©tezik, hanem a valĂłs Ă©letben is. TovĂĄbbĂĄ gomba- Ă©s penĂ©sz elleni kezelĂ©st sem ĂĄrt alkalmaznunk, amennyiben Ășgy Ă­tĂ©ljĂŒk meg. Amennyiben a bĂștorunk itt-ott hibĂĄs, azt meg kell javĂ­tani. Ez jelenthet aprĂłbb felĂŒleti javĂ­tĂĄsokat, hĂ©zagok pĂłtlĂĄsĂĄt, tapaszolĂĄsĂĄt Ă©s csiszolĂĄsĂĄt, nagyobb csorbasĂĄgok pĂłtlĂĄsĂĄt, a bĂștor funkciĂłjĂĄhoz mĂ©rten a stabilitĂĄsĂĄnak helyreĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt is.

A barĂĄzdĂĄkat Ășgynevezett mestertapasszal pĂłtolhatjuk ki egy spakli segĂ­tsĂ©gĂ©vel. A barĂĄzdazĂĄrĂĄst hagyjuk teljesen megszĂĄradni, csak ezutĂĄn csiszoljuk meg, ha szĂŒksĂ©ges a mƱveletet ismĂ©teljĂŒk meg egyszer-kĂ©tszer, mĂ­g egyenletes felĂŒletet nem kapunk.

Fontos eltåvolítani az olajos foltokat, mert a legtöbb festék nem tapad a zsírhoz vagy az olajhoz.

LĂ©teznek olyan bĂștorfestĂ©kek, amelyek – jĂł ĂĄllapotĂș – bĂștor esetĂ©n egyĂĄltalĂĄn nem igĂ©nylek a csiszolĂĄst, valĂłban elĂ©g szĂĄmukra, ha csak portalanĂ­tjuk Ƒket, mielƑtt a festĂ©kes ecset hozzĂĄĂ©r. Ezek a festĂ©sek alkalmasak arra is, hogy felhordĂĄsukkor ne kövessĂŒk a fa szĂĄlirĂĄnyĂĄt.

FigyeljĂŒnk a kĂŒlönfĂ©le, gyĂĄrtĂł ĂĄltal megszabott szĂĄradĂĄsi idƑ megtartĂĄsĂĄra, tovĂĄbbĂĄ arra, hogy amennyiben szĂŒksĂ©ges, akkor megfelelƑ anyagĂș zĂĄrĂłrĂ©teggel fedjĂŒk le a festĂ©sĂŒnket.

A festĂ©shez fordĂ­tsuk meg a bĂștorokat, – akĂĄr darabokra is szedhetjĂŒk Ƒket – Ă©s elƑször a kevĂ©sbĂ© lĂĄthatĂł rĂ©szeket fessĂŒk le, Ă­gy haladjunk kifelĂ©, Ă©s az egyre nagyobb rĂ©szek felĂ©.

A nagyobb felĂŒletekhez hasznĂĄljunk szĂ©les ecsetet, Ă©s nehezebb terĂŒletekre egyre keskenyebb ecseteket. IgazĂĄn nagy felĂŒletek festĂ©sĂ©t, mint egy asztallap, vagy nagyobb ajtĂł festĂ©khengerrel festhetƑk inkĂĄbb jĂłl.

Munka közben ne engedjĂŒnk az elkĂ©pzelĂ©sĂŒnkbƑl, hogy milyennek kell lennie a mi festett bĂștorunknak, kĂ©rjĂŒnk bĂĄtran szakmai segĂ­tsĂ©get akĂĄr bĂștorasztalostĂłl, akĂĄr a festĂ©kgyĂĄrtĂł vagy forgalmazĂł cĂ©gtƑl. BĂșjjuk az internetet, rengeteg videĂłt talĂĄlhatunk a tĂ©mĂĄban.

Kopottas hatĂĄs

RĂ©gies, megkopott kinĂ©zetet ĂĄltalĂĄban az elsƑ festĂ©k felhordĂĄsa Ă©s szĂĄradĂĄsa utĂĄn helyenkĂ©nti visszacsiszolĂĄssal Ă©rhetĂŒnk el. A visszacsiszolt felĂŒletet portalanĂ­tsuk le Ă©s fessĂŒk Ășjra le akĂĄr egy ĂĄrnyalattal sötĂ©tebb festĂ©kkel Ășjra.

Színåtmenetes festés