Emelt fővel és gluténmentesen ünnepelünk!
A cöliákia, a gluténérzékenység, a lisztérzékenység és a gluténmentes táplálkozás világnapjaként is említik május harmadik vasárnapját. Talán a gluténmentes táplálkozás világnapja a legteljesebb, mert ez foglalja össze leginkább azt, ami közös mindannyiunkban, akik valamiért lemondanak a búzáról részben vagy egészben. Ahogy mi is itt a Szoknya&Nadrág szerkesztőségében többen is.
Hogy van-e okunk ünnepelni a gluténérzékenységet vagy a muszájból tartott diétát? Ünnepelje, a franc! De van okunk büszkének lenni arra, hogy sok nehézség mellett is felvesszük a küzdelmet a betegségek, a társadalmi szokások, na, meg sokszor a csábító glutént tartalmazó falatok ellen – írta Varga Endre, a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok facebook csoport vezetője.
A Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok facebook csoport több, mint kilencvenezer tagot számol, vannak közöttük régóta diétázók, kezdők és diétázók családtagjai és hozzátartozói. Recepteket osztanak meg, tanácsokat kérnek és adnak egymásnak vásárlással, alapanyagok beszerzésével, orvosi vizsgálatokkal kapcsolatban is. Éttermet keresnek együtt, bíztatják, segítik egymást a tagok, ötletelnek, és együtt örülnek egy jól sikerült szülinapi tortának, vagy egy tünetmentes időszaknak is.
Akár a kezdőnek, akár a rutinos diétázónak vagy akár a hozzátartozónak is néha könnyen megy, néha komoly erőfeszítésbe kerül megoldani a gluténmentes étkezést. Sokszor nehéz betartani a szigorú szabályokat, hiszen komoly támfalakba ütközik a diéta megtartása. Az egyik legszembetűnőbb, hogy bizony a diétás ételek fogyasztói árra jóval magasabb, mint a nem gluténmentes ételekké, gyakran háromszor-négyszer annyiba kerül egy diétás lisztkeverék, egy süteménypor, egy glutémentes keksz, vagy kenyér. Ráadásul nincs még mindenütt megfelelő étel a számukra, kevés a valóban gluténmentes, avagy búzamentes alapanyag és készétel is. Nagyon kevés étterem, étkezde, gyorsétterem, büfé, vagy fagylaltozó van felkészülve a gluténmentességre.
– Nem mindenki érti meg a környezetünkben a diétánk fontosságát, nem mindig lehet eldönteni egy ételről, hogy ehetjük-e vagy sem, mert az alapanyagok össztétele nincs mindig pontosan feltüntetve, de mégis megteszünk minden tőlünk telhetőt ebben a gluténnal teli világunkban ahhoz, hogy diétahiba nélkül étkezzünk – hangsúlyozza Varga Endre.
Mi az a diétahiba?
Számtalan olyan élelmiszer van, amelyekről nem is gondolnánk, hogy ne lennének gluténmentesek, mégis sokszor kellemetlen meglepetést, vagy nagyon is komoly egészésgügyi problmát okoznak annak, akinek diétáznia kellene, az elfogyasztás után akár közvetlenül, vagy csak jóval később. Ezt nevezzük diétahibának.
A dietetikusoknak nagy szerepe van abban, hogy a diagnosztizált, de még mindig panaszokkal küzdő gluténérzékeny táplálkozását alaposan áttanulmányozzák, hogy az esetleges „félreevések” kiderüljenek és a diétát időben korrigálni lehessen. Ahhoz, hogy egy diétázó megelőzze ezeket az eseteket, fontos az alapos tájékozódása a vásárlások során! Kizárólag olyan élelmiszert választhat, amely glutén vagy búzamentességéről százszázalékosan biztos lehet!
Búzát, glutént tartalmazhatnak fűszerek, fűszerkeverékek, tejtermékek, felvágottak, szalámik, más húskészítmények, mirelit félkész vagy készételek is akár.
A gluténmentes életmód „csak” egy diéta, amit ugyanakkor nagyon is komoly feladat betartani.
– Ezért tekintsünk emelt fővel erre a mai napra, legyünk büszkék magunkra, mert felvállaljuk a mindennapi feladatokat. Képesek vagyunk a saját problémáink megoldása mellett egymásnak is segíteni, bíztatni a kezdőket, az elbizonytalanodókat, együtt tudunk örülni egymás elkészült ételeinek, a jó orvosi kontrolleredményeknek. Legyen ez a világnap az erőfeszítéseinknek, a kitartásunknak és az összetartásunknak az ünnepe – köszöntötte a csoport tagjait Varga Endre.
Gluténérzékenységről, cölikáliáról, lisztérzékenységről, búzaallergiáról többet és hitelesen a https://glutenerzekeny.hu oldalon olvashatunk. A Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok facebook csoportot IDE KATTINTVA érhetjük el.
Boldog Gluténmentes világnapot, minden diétázónak!
Kép: Pixabay