Az ősz színei a konyhában – citromsárga, piros, lila – sült répatál
Piacon, nagyobb szupermarketekben lehet kapni a sokszínű répákat. Ízre némelyik édesebb a hagyományos sárgarépánál. Elkészítésük sem másabb a többinél. Levesbe, főzeléknek, vagy sütve friss húsokhoz, vegetáriánusoknak sütőben sütve, önmagukban különféle mártásokkal tálalva nagyon finom. Ha ízlik, jövőre magunk is ültethetünk, kertészetekben elérhető a színes répa vetőmag.
Sült színes répatál
Színes zöldségek darabolva
különféle színű répák, édesburgonya, cékla, tök, hagymafélék.
só, bors,
oregano, vagy rozmaring vagy kakukkfű
olívaolaj
Alacsony falú sütőedényben egymás mellé sorakoztatjuk a zöldségeket. Meglocsoljuk az olajjal és megszórjuk a fűszerekkel.
Mintegy 200 Celsius fokon 40 percig pirulásig sütjük.
Krumplipürével, sült tarjával vagy citromos csirkével mennyei a sült répatál.
Mire jó a répa?
A sárgarépa biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns fajtánként változó, 6-15 mg / 100 g között mozog. A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át. Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányában kialakulhat a farkasvakság. A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.
Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is. Azért is érdemes tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert karotinjai erősítik az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet. A sárgarépa hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is.
A népi orvoslás vizelethajtóként is alkalmazza. Egy sült répatál csakis az egészségünket szolgálhatja!
Szerző és kép: Szoknya és Nadrág Magazin
Forrás: ITT
Érdekesség
Magyarország egyes részein a szárított leveléből mind a mai napig teát készítenek, amelynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.
Régen azt tartották, hogy lehetséges az A-vitamin elővitaminjának a túladagolása, de a legújabb kutatások ezt már nem támasztják alá.
Több tanulmány is hangsúlyozza, hogy a vitaminok a természetes nyersanyagban jobb hatásfokúak, és jobban hasznosulnak, mint kapszula vagy tabletta formájában.