Az Ćsz slĂĄgere: tökspagetti ebĂ©dre vagy vacsorĂĄra
A sĂŒtĆtök szezonja most kezdĆdik. Ha unjuk mĂĄr sĂŒtve, levesnek Ă©s sĂŒtemĂ©nynek, akkor prĂłbĂĄljuk ki tĂ©sztĂĄnak. Nem csalĂłdhatunk, a zsĂĄlya Ă©s a parmezĂĄn nagyon jĂłl kiemelik a narancssĂĄrga zöldsĂ©g ĂzĂ©t.
A tökspagetti gyorsan elkĂ©szĂŒl. FelhasznĂĄlhatjuk hozzĂĄ a megmaradt sĂŒtĆtököt, de az sem baj, ha a nyers zöldsĂ©ggel kezdĂŒnk neki a vacsorĂĄnak, Ăgy is fĂ©lĂłrĂĄn belĂŒl tĂĄlalhatjuk.
HozzĂĄvalĂłk
A tökspagetti elkĂ©szĂtĂ©se
TisztĂtsuk meg a tököt a hĂ©jĂĄtĂłl, Ă©s magozzuk ki.
Vågjuk a tököt kb. 1,5 cm kockåra.
Egy magas falĂș serpenyĆben melegĂtsĂŒnk bĆsĂ©gesen olĂva olajat, dobjuk bele a vĂ©konyre szeletelt fokhagymĂĄt. Dobjuk hozzĂĄ a tököt, forgassuk ĂĄt többször, majd adjuk hozzĂĄ a vajat, a paradicsomsƱrĂtmĂ©nyt, a citromhĂ©jat Ă©s a fƱszereket. FĆzzĂŒk mintegy 15 percig.
Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk åt az egészet, a végén locsoljuk meg a citrommal.
Halmozzuk a kifĆtt tĂ©sztĂĄra, forgassuk ĂĄt az Ă©telt. SzĂłrjuk meg parmezĂĄnnal a tetejĂ©t.
Készen is van a tökspagetti.
NĂ©hĂĄny szĂł a sĂŒtĆtökrĆl
A sĂŒtĆtök szezonja szeptembertĆl-januĂĄrig tart. A kabakosok vagy tökfĂ©lĂ©k csalĂĄdjĂĄba tartozik, rokonai a fĆzĆtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye Ă©s az uborka is. Ăgy nem meglepĆ, hogy 90 szĂĄzalĂ©ka vĂz, hĂșsĂĄn Ă©s magjĂĄn kĂvĂŒl virĂĄga is ehetĆ, ami sĂŒlve kĂŒlönleges csemegĂ©nek szĂĄmĂt. TermesztĂ©si hely szerint legismertebb hazai vĂĄltozatai a nagydobosi, a kiszombori Ă©s az ĂłvĂĄri sĂŒtĆtök.
A sĂŒtĆtök kalcium, cink, mangĂĄn, rĂ©z, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantotĂ©nsav, A, B1, B2, B6 vitaminok Ă©s folsav tartalmĂĄnak köszönhetĆen egĂ©szsĂ©gmegĆrzĆ, gyĂłgyĂtĂł hatĂĄssal bĂr. GyulladĂĄsos betegsĂ©gek, megfĂĄzĂĄsos, meghƱlĂ©ses problĂ©mĂĄk, detĂŒdĆgyulladĂĄsĂ©s egyĂ©b tĂŒdĆkĂĄrosodĂĄsok kezelĂ©sekor se feledkezzĂŒnk meg rĂłla. EnyhĂti az allergikus köhögĂ©st, tĂŒsszögĂ©st, csökkenti azasztmarohamokat.
KĂ©p: Unsplash
Szöveg: Szoknya és Nadråg Konyha rovata
ForrĂĄs: ITT