A datolyás-diós nyers édesség pillanatok alatt elkészül
Ahogy egyre szürkébb az ég és egyre hűvösebb van, annál inkább vágyunk valami édességre. Valamire, ami nem csak édes, de lehetőleg egészséges és még pillanatok alatt készen is van. Ehhez az egyik legkézenfekvőbb a különféle aszalványok és magok, csonthéjasok egyvelege. Csokoládéba, kókuszba, porcukorba, fahéjba vagy kardamomba forgatva.
A Datolyás-diós finomsághoz tulajdonképpen csak öt hozzávaló szükséges. A datolya lehet aszaltszilva, aszalt sárgabarack, meggy, áfonya vagy akár füge. A dió lehet mandula, bármilyen mogyoró avagy kesudió is. Az apró édességeket porcukor helyett, jégcukorba, kókuszba, fahéjba, kardamomba, kakaóba is forgathatjuk. Vagy akár reszelt citrushéjba is.
Hozzávalók
300 gramm datolya
300 gramm dió
kezeletlen citrom reszelt héja
fél tk só
porcukor
Elkészítés
A datolyát és a diót mixerben zúzzuk össze a sóval, majd keverjük hozzá a frissen reszelt kezeletlen, biocitrom héját is. Formáljunk a ragacsból apró golyókat, vagy darabokat, kockákat, ahogyan jobban tetszik. Nyomhatunk a közepébe egy-egy nagyobb darab diót is. Az így elkészült apró golyókat, kockákat hempergessük meg a porcukorba. Vagy fahéjba, kakaóba, nescafe-ba, jégcukorba, darált dióba vagy mogyoróba, esetleg kesudióba. De finom a narancshéjba hempergetett avagy a porcukros-kardamomos szórás is rá.
Ha nem bírunk várni, akkor már most azonnal kóstoljuk meg, egyébként meg töltsenek a golyók a hűtőben legalább egy bő fél órát. Lehetőleg alufóliával letakarva.
Ha nincs kedvünk a formázáshoz, akkor formázzunk csak egy roládot az egész masszából és azt tekerjük fel alufóliával. Így viszont inkább másfél órát pihenjen a hűtőben az édességünk. Ha összeállt, vágjuk szeletekre és szórjuk meg porcukorral vagy darált dióval.
Ez a datolyás-diós édesség igazi Jolly Joker, pillanataok alatt készen van, ha semmi édesség nincs otthon, és úgy ennénk valamit, de akkor is, ha hirtelen érkeznek hozzánk vendégek. Ráadásul még vegán, gluténmentes, laktózmentes is.
Kép: Pekka Holmström
Forrás: ITT
Szerző: Szoknya és Nadrág konyha