Tojás-, búza-, és tejmentes IKEA hercegnő torta, most Star Wars kivitelben
A kék-sárga áruházból abszolút kedvencünk, a rózsaszín kis sütemény, ami eredetileg a Prinsessa, azaz Hercegnő torta kicsi változata. Az eredeti, semmitől nem mentes tortát rengeteget kóstolhattuk Svédországban, míg nem lettünk ilyen-olyan ételre érzékenyek, intoleránsak avagy allergiásak. Igaz, ez nem olyan, mint az "eredeti", nekünk mégis nagyon ízlik így is. Ez, a Star Wars változat, a kisfiam születésnapjára készült.
Piskóta(tojás helyett almaléből készítve)2,5 dl frissen préselt vagy rostos almalé
25 dkg Schär C liszt
6 dkg cukor
fél citrom reszelt héja és leve
1/2 tk vaníliapor (1 egész vanília kikapart belseje)
1 cs sütőpor
1 csipet só
1 kk szódabikarbóna
4 ek olaj
kókuszszír a tortaforma kikenéséreA vaníliakrémhez
1 dl rizstej
1 dl Meggle Creme Pattisserie Decor növényi tejszín
2 tk cukor
1/2 tk őrölt vaníliapor (1 egész vanília kikapart belseje)
3 ek kukoricakeményítőA tejszínhez
2 dl Meggle Creme Pattisserie Decor növényi tejszín
1 ek cukor
1 ek vaníliás cukorA tetejére500 g háromszoros rózsaszín vagy zöld marcipána fekete marcipán innen: http://milanoker.hu (elég hozzá 400 g, mi a többit simán megettük)
gm csillagok
Először a száraz alkotórészeket dolgozzuk össze: Egy mélyebb tálba átszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Most jönnek a nedves alkotóelemek: Az almalevet összedolgozzuk a cukrokkal, a citrom reszelt héjával és a levével, majd az olajjal is. Majd a kettőt, a lisztes keveréket és az nedves keveréket alaposan összedolgozzuk.
Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát körben kikenünk kókuszzsírral, majd az alját kibéleljük sütőpapírral. A beleöntött – palacsinatészta állagú keveréket – mintegy 160 fokon 40 perc alatt készre sütjük. Nagyon lassan kell sütni, tűpróbával ellenőrizzük olykor. Ne ijedjünk meg, sokáig ragacsosnak tűnik a tészta! Szivacsos az állaga, amikor készen van.
Amikor kihűl, három lapra vágjuk.
Míg sül a torta, elkészíthetjük a vaníliakrémet: a rizstejet és a növényi tejszínt a vaníliával, a cukorral és a keményítővel lassú tűzön krémmé főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A díszítéshez: porcukros nyújtólapon kör alakúra nyújtjuk a fekete marcipánt, és alárakjuk a nyújtófát, hogy ne tapadjon le a marcipán a nyújtólapra, míg nem dolgozzuk azt fel.
A tejszínhabot közvetlenül akkor verjük fel keményre, amikor már nekiállunk összetenni a tortát.
Az alsó lapra málnalekvárt kenünk, majd rá a vaníliakrémet.
Erre jön a következő tortalap, amit megkenünk a tejszín egyharmadával. Nem csak a lapot, magát a tortát is körbekenjük vele.
Ezt lefedjük a harmadik tortalappal. Amit jól rászorítunk körbe le, púposra formázva a tortát.
Sodrófára tekerve átrakjuk a kinyújtott marcipánmasszát a tortára, és kissé nedves kézzel, lesimítjuk a tetejét, egyrészt lefelé oldalra, majd az oldalakat is elsimítjuk úgy, hogy ne legyenek hullámok. Ízlés szerint díszítjük.
Itt egy videó a prinsessa torta összerakáshoz: https://www.youtube.com/watch?v=jcySM0cMYv8
Kép: Szoknya&Nadrág Magazin