Vöröslencsés-sárgarépás penne – tejszínes, bazsalikomos lazaccal
A kizárólag hüvelyesekből és zöldségekből készült száraztészta változatok gyakran a glutén-, tojás- és laktózmentes étrendet követőknek kedvez inkább. De ha nem kell semmilyen diétát tartanunk, akkor is érdemes megkóstolni a nem hagyományos tésztákat. Ráadásul a tejszínes, bazsalikomos lazaccal készült tésztaszósz elkészítése pedig, alig vesz több időt igénybe, mint 15 perc.
Hozzávalók 2 főre
25 dkg Légumio vöröslencsés -sárgarépás penne
1 dl zsíros tejszín
10 dkg bükkfán füstölt lazac
2 marék friss bazsalikom
1 marék friss petrezselyem
2 szál újhagyma
1 tk. kukoricakeményítő
Só, bors
Fél citrom héja
olívaolaj
A díszítéshez bazsalikom
Elkészítés
A tésztát a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint megfőzzük. Leszűrjük, egy pohárral felfogunk a főzővízéből. Hideg vízzel átöblítjük a tésztát, lehűtjük, egy kis olívaolajban átforgatjuk.
Az újhagymát felkarikázzuk, a lazacot falatnyi darabokra szeleteljük, a friss petrezselymet és bazsalikomot finoman összetépkedjük.
Egy kisebb serpenyőben átforgatjuk az újhagyma karikákat, beleforgatjuk a lazacszeleteket, bőségesen ráfacsarunk a citromból, sózzuk és borsozzuk, pár perc után felöntjük a tejszínnel, lassan felforraljuk. Hozzáöntünk a tészta főzővízéből annyit, amivel még hígabb szószt kapunk az átlagos tésztaszószoknál. Ha úgy érezzük besűrítjük keményítővel. Bazsalikommal és petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
A kész szózt a tányéron a vöröslencsés-sárgarépás pennére halmozzuk.
A gabonamentes tészta természetes fehérje- és rostforrás, amely nélkülözhetetlen a test és az emésztőrendszer működéséhez. Nem tartalmaz gabonaféléket, ezért teljesen gluténmentes. A száraztészta gyártása során nem használtak kötőanyagként tojást, csak vizet, így a tojásra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A gabonamentes tészta finom melegen szószokkal elkészítve, vagy hidegen salátaalapként is bevethető. Rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető.
Szerző és kép: Szoknya és Nadrág konyha