Reggeli lĂ©tkĂ©rdĂ©s: Csak legalĂĄbb pĂĄr falatot mĂ©g indulĂĄs elĆtt!
A reggelizĂ©s nem lehet kĂ©rdĂ©s, mĂ©gis gyakran okoz fejtörĂ©st, mi legyen az a pĂĄr falat, ami nĂ©lkĂŒl nem kezdjĂŒk el a napot. Ami nĂ©lkĂŒl nem indul el a gyerek az ĂłvodĂĄba, iskolĂĄba Ă©s a felnĆttek sem dolgozni. Ha otthon maradunk sem lehet mĂĄskĂ©nt, mert nem egĂ©szsĂ©ges reggeli nĂ©lkĂŒl kezdeni a napot. LegalĂĄbb csak pĂĄr falatot kell enni. De mit?
VĂĄgjunk a közepĂ©be. A reggeli lĂ©nyege leginkĂĄbb abban rejlik, hogy nem marad el. Ăs reggel fogyasztjuk el. Nemsokkal Ă©bredĂ©s utĂĄn. Nem ĂłrĂĄkkal kĂ©sĆbb. Az mĂĄr tĂzĂłrai, avagy inkĂĄbb ebĂ©d. Ăs azutĂĄn reggeliztĂŒnk, miutĂĄn ittunk elĂ©g vizet is, legalĂĄbb egy bĆ decit. Nem kĂĄvĂ©t. Vizet. Ha nem megy azonnal az evĂ©s, nem baj. JĂł reggelizni a mosakodĂĄs, reggeli ĂĄtmozgatĂł torna utĂĄn is. De reggeli nĂ©lkĂŒl ne induljunk sehovĂĄ. Vagy ha otthon maradunk, akkor se kezdjĂŒk el nĂ©lkĂŒle a napot.
A legjobb, ha elĆre kĂ©szĂŒlĂŒnk. A kiadĂłsabb, vitaminokban Ă©s tĂĄpanyagokban gazdag reggelihez mĂĄr elĆzĆ este elĆkĂ©szĂŒlĂŒnk. A most közkedvelt smoothie tĂĄlakhoz (smoothie bowl) mĂĄr este lefagyasztjuk a gyĂŒmölcsöket, amiket hasznĂĄlni szeretnĂ©nk. PĂ©ldĂĄul az alapot kĂnĂĄlĂł mangĂłt vagy banĂĄnt. Vagy a hƱtĆben kikĂ©szĂtjĂŒk mindazt, amit a szendvicsĂŒnkbe tennĂ©nk, hogy csak egy mozdulat legyen kivenni azokat.
De el is fogadhatjuk a kihĂvĂĄst: posztoljuk a reggelinket. Vagy legalĂĄbb tegyĂŒnk Ășgy, gondoljunk arra, mintha posztolnĂĄnk a közössĂ©gi oldalon, mert akkor talĂĄn jobban odatesszĂŒk magunkat, hogy valĂłdi reggelink legyen. Nem csak nĂ©hĂĄny keksz. Vagy mĂ©g inkĂĄbb a semmi.
PĂĄr kanĂĄlnyi zabpehely fĆzve
A meleg, langyos Ă©tel egy nyugodt kezdetet jelent a gyomornak. Nem kell nagy adagra gondolni. Csak egy pĂĄr kanĂĄlnyira. 50 grammnyi tört zabpehelyre. FĆzzĂŒk meg vĂzben vagy cukrozatlan tejben. HasznĂĄlhatunk növĂ©nyi tejet is: mandulatejet, rizstejet vagy kĂłkusztejet. ĂzesĂthetjĂŒk tört mandulĂĄval vagy diĂłval, kĂłkuszreszelĂ©kkel vagy fahĂ©jjal.
Reggeli lehet a rizs a rizsbenÂ
MegfĆzhetjĂŒk elĆre is, Ă©s ehetjĂŒk hidegen vagy melegen a rizstejben fĆzött rizst. LekvĂĄrral, kakaĂłporral, mĂ©zzel, friss gyĂŒmölcscsel ĂzesĂtve a legjobb. TökĂ©letes szĂ©nhidrĂĄtforrĂĄs a nap indĂtĂĄsĂĄra, vagy ha edzĂ©ssel kezdenĂ©nk a napot.
GyĂŒmölcsös smoothie
A legfinomabb. Ăs igen vĂĄltozatosan elkĂ©szĂthetĆ. A titok az arĂĄnyokban van, Ă©s abban, hogy minden jĂ©ghideg legyen. Az alapja a leggyakrabban a banĂĄn. Ăm azok, akik nem kedvelik, vagy valamilyen okbĂłl nem fogyaszthatnak banĂĄnt, vagy mĂĄr unjĂĄk, a krĂ©mes textĂșra elĂ©rĂ©se érdekĂ©ben bĂĄtran helyettesĂthetik a banĂĄnt mangĂłval vagy avokĂĄdĂłval.
A tökĂ©letes krĂ©messĂ©g titka, hogy minden szilĂĄrd összetevĆ fagyasztva kerĂŒljön a gĂ©pbe. Ehhez a gyĂŒmölcsöket mĂĄr elĆzĆ este kĂ©szĂtsĂŒk elĆ Ă©s fagyasszuk le, Ăgy mĂĄsnap biztosan a kĂvĂĄnt eredmĂ©nyt Ă©rhetjĂŒk el.
Ez lehet eper, mĂĄlna, ĂĄfonya, barack, magozott cseresznye vagy meggy, szeder, mangĂł, ananĂĄsz, Ă©s egy kis bĂ©bispenĂłt vagy kĂ©k spirulina. A spirulina egy mikroszkopikus vĂzinövĂ©ny. FehĂ©rjĂ©ben Ă©s omega zsĂrsavakban gazdag. SzĂĄmtalan jĂłtĂ©kony hatĂĄsa közĂŒl nĂ©hĂĄny: energiĂĄt ad, csökkenti a fĂĄradtsĂĄgot, erĆsĂti az immunrendszert. Magas a B12- vitamintartalma, Ăgy a vegĂĄnoknak kifejezetten ajĂĄnlott fogyasztania. Spirulina helyett tehetĂŒnk hozzĂĄ valamilyen mĂĄs szuperĂ©lelmiszert, mint pĂ©ldĂĄul szĆlĆmag ĆrlemĂ©nyt, cĂ©klaport, ami szĂ©p szĂnt ad neki vagy chlorella-t, ami egy mikroalga. A chlorella több klorofilt tartalmaz, mint bĂĄrmely mĂĄs növĂ©ny. KivĂĄlĂł mĂ©regtelenĂtĆ hatĂĄsa van.
Adhatunk hozzĂĄ kĂŒlönfĂ©le magokat, gabonĂĄkat: ĂștifƱmaghĂ©jat, zabpelyhet, kukoricapelyhet, lenmagot, kölest, chia magot.
Fontos a kitartĂĄs: a hozzĂĄvalĂłkat fokozatosan kell összeturmixolni, meg-megĂĄllva, ĂĄtkeverve akĂĄr többször is. ElkĂ©szĂtĂ©s utĂĄn a lehetĆ leghamarabb fogyasszuk el a smoothie-nkat vagy ha mĂ©gis maradna egy kevĂ©s, akkor tegyĂŒk be a fagyasztĂłba. A megfelelĆ ĂĄllag elĂ©rĂ©se Ă©rdekĂ©ben cĂ©lszerƱ nagy teljesĂtmĂ©nyƱ turmixgĂ©pet hasznĂĄlni, azonban ennek hiĂĄnyĂĄban egy egyszerƱ konyhai botmixerrel â Ă©s egy kicsit több kitartĂĄssal â is dolgozhatunk.
A receptek akĂĄr vĂzzel vagy gyĂŒmölcslĂ©vel is elkĂ©szĂthetĆek, de ha egy kevĂ©s növĂ©nyi tejre/joghurtra cserĂ©ljĂŒk Ćket, mĂ©g krĂ©mesebb
Ă©s finomabb eredmĂ©nyt Ă©rhetĂŒnk el. VĂĄlaszthatunk kĂłkusz, mandula, kesudiĂł, rizs, mĂĄk vagy zabtejet. A növĂ©nyi italok sokkal egĂ©szsĂ©gesebbek, mint a tehĂ©ntej. Ăs mĂ©g egy titok: a fagyi hatĂĄsĂ©rt csak minimĂĄlis folyadĂ©kot hasznĂĄljunk! FƱszerezhetjĂŒk is: kardamom, fahĂ©j, kakaĂł, maca gyökĂ©r por, gyömbĂ©r, chili vagy karobporral.
A nyitĂłkĂ©pĂŒnkön lĂĄthatĂł smotothie tĂĄl receptje a következĆ:
KĂ©k ĂĄfonya Ă©s spirulina smoothie tĂĄl
1 csĂ©sze kĂłkuszvĂz
1 csésze mandulatej
4 fagyasztott banĂĄn
fél csésze fagyasztott åfonya
1 ek. spirulina
TurmixgĂ©pben fokozatosan, pĂĄrszori megĂĄllĂĄs Ă©s belekeverĂ©s utĂĄn mixeljĂŒk krĂ©mesre! DĂszĂtsĂŒk kedvenc feltĂ©teleinkkel. Nagyon finom kĂłkuszchipssel Ă©s kakaĂłsziruppal.
Smoothie tĂĄl
A hƱs gyĂŒmölcskrĂ©m a ropogĂłs extrĂĄkkal mĂĄr a rĂĄĂ©rĆsebb reggeli egyike lehet. Ha smoothie tĂĄl, akkor a friss gyĂŒmölcspĂŒrĂ© tetejĂ©rĆl elmaradhatatlan a ropogĂłs, gazdag ĂzvilĂĄgĂș granola vagy mĂŒzli, ami nem csak szĂ©pen dĂszĂti majd a tĂĄlat, de igazi ĂzĂ©lmĂ©nyben is rĂ©szĂŒnk lesz. Az olajos magvak, hasonlĂłan a granolĂĄkhoz, ropogĂłssĂĄÂ teszik a smoothie-nkat. Egy fĂ©l marĂ©knyi bĆven elĂ©g a törökmogyorĂł, diĂł, mandula, pekĂĄndiĂł, kĂłkuszszirom vagy kĂłkuszreszelĂ©k, lenmag, chia mag valamelyikĂ©bĆl. Cukormentes lekvĂĄr, vagy hĂĄzi gyĂŒmölcsszĂłsz, csokolĂĄdĂ©szirup is tovĂĄbb bolondĂthatja az Ăzeket. AkĂĄrcsak a kĂŒlönfĂ©le fƱszernövĂ©nyek: a friss ment, bazsalikom vagy citromfƱ.
ReklĂĄmszendvics
A legegyszerƱbb reggeli a szendvics. Mondhatni unalmas. KivĂ©ve, ha az a szendvics szĂ©p a szemnek. Vagyis kĂ©szĂtsĂŒk Ășgy el, mintha az Instagramra szeretnĂ©nk fposztolni. VegyĂŒnk egy szĂ©p kerek zsemlĂ©t vagy egy ropogĂłs bagettet. Mintegy 100 grammnyit csak, annyit, amennyi mĂĄr ahhoz elĂ©g, hogy Ă©hezĂ©s nĂ©lkĂŒl induljunk el.
Lebegjen a szemĂŒnk elĆtt, hogy a szendvics szĂ©p legyen! TegyĂŒnk bele egy vastagabb szelet minĆsĂ©gi sonkĂĄt vagy nĂ©hĂĄny szalĂĄmit Ă©s sajtot. Vagy mĂ©g inkĂĄbb sajtokat. ElĆzĆ este megfĆzött, szeletekre vĂĄgott fĆtt tojĂĄst. Vagy kenjĂŒk meg vastagon humusszal, ĂzesĂtett tĂșrĂłval, padlizsĂĄnkrĂ©mmel.
TehetĂŒnk bele fĂŒstölt lazacot is vagy lazackrĂ©met. Ne feledkezzĂŒnk meg a zöld fƱszerekrĆl! SzĂłrjunk bele petrezselymet, snidlinget vagy kaprot. TöltsĂŒnk bele kert salĂĄtĂĄt, paradicsomot, paprikĂĄt vagy retket.
Tortilla avokadĂł krĂ©mmel, olvadĂłs sajttal sĂŒtve
SzintĂ©n rĂĄĂ©rĆsebb reggeli. De ez sem sok idĆ. KĂ©szĂtsĂŒnk vagy hasznĂĄljunk kĂ©sz tortilla lapokat, amit kenjĂŒk meg ĂzlĂ©s szerint, elĆre elkĂ©szĂtett avokĂĄdĂłkrĂ©mmel, Ă©s töltsĂŒk meg olvadĂłs sajttal, pĂ©ldĂĄul cheddarral. Hajtsuk kettĂ© taco-vĂĄ Ă©s sĂŒssĂŒk ĂĄt egy serpenyĆben. PadlizsĂĄn-, vagy paprikarĂ©mmel is hasonlĂłan finom.
GyĂŒmölcsös palacsinta
A kiadĂłsabb reggelik közĂ© tartozik a palacsinta is. EzĂșttal viszont a palacsinta tĂ©sztĂĄjĂĄhoz hasznĂĄljunk vizet vagy növĂ©nyi tejet. Az elkĂ©szĂŒlt palacsintĂĄkba friss, vagy liofilizĂĄlt gyĂŒmölcsöt tegyĂŒnk Ă©s agavĂ© sziruppal vagy mĂ©zzel locsoljuk meg, hogy az egĂ©szsĂ©gesebb vĂĄltozatot fogyasszuk.
ForrĂĄs: ITT