A svéd sajttorta teljesen más, mint az angol
Gluténmentes, mert csak mandulaliszt kell hozzá és elkészíthető laktózmentes változatban is. Ahány svéd konyha, annyi recept. A tejgazdaságokban a tejet tejoltóval keverték, de készítik túróból és sajtkrémből is. Hagyományosan tejszínhabbal és erdei szeder-, vagy málnalekvárral tálalják.
Először is tisztázni kell egy dolgot: ostkaka a svéd sajttorta receptjének (ost=sajt, ejtsd: ust és kaka=sütemény, ejtsd: kaká) semmi köze nincs az angol sajttortához. Ez a régi recept a tejgazdaságokban gazdag Småland vidékéről származik, és hagyományosan úgy készül, hogy a tejet tejoltóval keverik össze. Újabban már túrót használnak a modern változathoz. A recept takarja a svéd mentalitást, miszerint főzzünk abból inkább, ami közvetlen elérhető, évszaknak megfelelően. A svédek szeretnek gyűjtögetni, az erdőbe szedett gyümölcsből, zöldségből főzni.
Hozzávalók
4 tojás
2 ek méz
300 ml laktózmentes tej
450 gramm laktózmentes túró
60 g finomra darált mandulaliszt
vaj a kikenéshez
A tálaláshoz:
tejszínhab
lekvár
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 175 Celsiusra (gázsütő 4-es fokozat) Egy tálkában habverővel keverjük el a tojásokat a mézzel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, s keverjük, míg a tészta teljesen egynemű lesz.
Vajazzunk ki egy sütőedényt, és öntsük bele a tésztát. Süssük 35-40 percig, míg mély aranybarna színe lesz. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd tálaljuk tejszínhabbal és mézzel. Lime-mal meglocsolhatjuk. Melegen vagy lehűtve is kínálhatjuk.
Az ostkaka – a svéd sajttorta receptjét Anna Brones-től tanultuk a Lagom A boldogság titka című könyvből.
Ha további információt szeretne kapni a svéd életérzésről a Lagomról, keresse fel társlapunkat a Lagom Neked Magazint.
Szerző: Polgár Ágnes
Kép: ITT