Luca szeme â Ădes taralli keksz OlaszorszĂĄgbĂłl
Szent Luca napja tökĂ©letes alkalom a közös sĂŒtögetĂ©sre â ha kiprĂłbĂĄljuk azt a receptet, ami sok olasz csalĂĄdban kerĂŒl elĆ december derekĂĄn, ĂŒnnepi illat lengi be az otthonunkat Ă©s kĂŒlönleges ĂzĂ©lmĂ©nyben lehet rĂ©szĂŒnk.
A Luca szeme receptjĂ©Ă©rt a kezdĆ hĂĄziasszonyok Ă©s a gyerekek is rajonganak, mert kevĂ©s hozzĂĄvalĂłbĂłl, bonyolult konyhatrĂŒkkök nĂ©lkĂŒl kĂ©szĂŒl.
A siker titka a jĂł minĆsĂ©gƱ hozzĂĄvalĂłk mellett az, ha tökĂ©letesen eltalĂĄljuk a sĂŒtĂ©s idejĂ©t: akkor kell kivenni Ćket a sĂŒtĆbĆl, amikor mĂĄr szĂ©p aranyszĂnƱek, de mĂ©g nem kemĂ©nyedtek meg tĂșlsĂĄgosan.
Az Ășgynevezett taralli keksznek ez az Ă©des vĂĄltozata (kĂ©szĂŒlhet rozmaringgal, oregĂĄnĂłval, csilivel vagy kömĂ©nymaggal is), gyökerei a DĂ©l-olasz Puglia tartomĂĄnyĂĄba nyĂșlnak vissza, ahol Luca-napjĂĄn egy-egy csipetnyi ĂĄnizzsal Ă©s vanĂliĂĄval tettĂ©k mĂ©g kĂŒlönlegesebbĂ© ezt a sĂŒtemĂ©nyt. Ha kedvĂŒnk tartja, mi is feldobhatjuk ezekkel az összetevĆkkel a most következĆ alapreceptet!
HozzĂĄvalĂłk:
500 gramm liszt
100 ml szåraz fehérbor
100 ml olĂvaolaj
1 csipet sĂł
150 gr porcukor
2 evĆkanĂĄl forrĂł vĂz
ElkĂ©szĂtĂ©s:
SzitĂĄljuk egy tĂĄlba a lisztet, öntsĂŒk hozzĂĄ a bort Ă©s az olajat, majd sĂłzzuk. Dolgozzuk jĂłl össze, hogy könnyen gyĂșrhatĂł, rugalmas tĂ©sztĂĄt kapjunk. FormĂĄzzunk belĆle kerek cipĂłt, majd csipkedjĂŒnk le kisebb darabokat, Ă©s sodorjuk ujjnyi vastag, 6-7 cm hosszĂș hengerrĂ©. KĂ©t vĂ©gĂ©nĂ©l nyomkodjuk össze, Ă©s tegyĂŒk sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire az Ăgy kapott karikĂĄkat. Toljuk a 150 fokra elĆmelegĂtett sĂŒtĆbe, Ă©s sĂŒssĂŒk kb. 20 percig. Hagyjuk kihƱlni a kekszeket, majd egyenkĂ©nt mĂĄrtsuk bele a porcukorbĂłl Ă©s forrĂł vĂzbĆl kĂ©szĂŒlt, simĂĄra kevert, sƱrƱ mĂĄzba. Akkor vannak kĂ©szen, amikor a cukros borĂtĂĄs megszilĂĄrdul a kekszek tetejĂ©n.
Szoknya Ă©s NadrĂĄg Magazin tippje:
A hozzĂĄvalĂłk között szereplĆ fehĂ©rbor senkit ne tĂĄntorĂtson el â a magas sĂŒtĂ©si hĆmĂ©rsĂ©kletnek köszönhetĆen a benne lĂ©vĆ alkohol elillan, Ăgy gyerekek Ă©s absztinensek is nyugodtan fogyaszthatjĂĄk!
SzerzĆ: BagamĂ©ri Viki
KĂ©p:Â agrodolce.it