KönnyƱ szilveszteri menĂŒ lencsĂ©tĆl a virslin ĂĄt a kekszekig
Az Ăł Ă©vet mindenki ĂŒnnepli. Nagy tĂĄrsasĂĄgban, vagy otthon? BĂĄrhogyan is legyen, az Ă©tkezĂ©s nem maradhat el. A pezsgĆ (a kölyökpezsgĆ is) jobban csĂșszik, ha valamilyen finomsĂĄggal tĂĄlaljuk. De ki szeretne ilyenkor hosszĂș ĂłrĂĄkat a konyhĂĄban robotolni? Olyan recepteket vĂĄlogattunk össze, amelyek elkĂ©szĂtĂ©se nem tart sokĂĄig.
Virslis hasé
A szilveszteri menĂŒ örök kedvence. A Jolly Joker. A virslis hasĂ©. EnnĂ©l egyszerƱbb Ă©s gyorsabb harapnivalĂłt el sem tudok kĂ©pzelni. A virsli egyĂ©bkĂ©nt is hagyomĂĄnyos szilveszteri Ă©tel. Ăs ami a legjobb: mindenki szĂvesen falatozik belĆle, legyen gyerek vagy felnĆtt. SzĂłval minden szempontbĂłl tökĂ©letes. Az elkĂ©szĂtĂ©se nagyon egyszerƱ. Mindössze kĂ©sz leveles tĂ©szta szĂŒksĂ©ges hozzĂĄ. Lehet kapni glutĂ©nmenteset is. A fagyasztott helyett javaslom a hƱtĆpultos verziĂłt. Ezzel egyszerƱbb dolgozni: nem szĂŒksĂ©ges kiolvasztani, Ă©s sĂŒtĆpapĂrral egyĂŒtt tekertĂ©k fel. A virsli darabokat körĂŒlbelĂŒl kĂ©t ujjnyi tĂĄvolsĂĄgra helyezzĂŒk egymĂĄs mellĂ©, majd a következĆ sor virsli-sort körĂŒlbelĂŒl hĂĄrom ujjnyival ez alĂĄ. A virsliket hintsĂŒk meg sajttal (ez lehet akĂĄr tejmentes is, Ăgy ha tejmentes leveles tĂ©sztĂĄt vĂĄsĂĄroltunk, diĂ©tĂĄs lesz a vĂ©geredmĂ©ny). A sorok között vĂĄgjuk el, majd tekerjĂŒk fel, Ă©s minden virsli között vĂĄgjuk el Ășgy, hogy közben lenyomkodjuk a szĂ©leit. Egy kiterĂtett leveles tĂ©szta lapra hĂĄrom, nĂ©gy sor virsli fĂ©r el. A tetejĂ©t megkenhetjĂŒk tojĂĄssal, de aki Ă©rzĂ©keny rĂĄ, anĂ©lkĂŒl is jĂł. Ebben az esetben vĂz Ă©s olĂvaolaj keverĂ©ket hasznĂĄlhatunk tojĂĄs helyett. OpcionĂĄlisan meghinthetjĂŒk reszelt sajttal, szezĂĄmmaggal. SzĂĄznyolcvan fokon körĂŒlbelĂŒl 15 perc alatt sĂŒl meg.
Friss håzi kenyér feltéttel
Nincsen annĂĄl boldogĂtĂłbb Ă©rzĂ©s, amikor az ember sajĂĄt maga sĂŒti otthon a kenyeret. A mƱvelet ugyan nĂ©mi elĆkĂ©szĂŒletet igĂ©nyel, nem lesz egyik percrĆl a mĂĄsikra kenyerĂŒnk. De megĂ©ri, mert bĂĄrki lenyƱgözhetĂŒnk vele, a vĂ©geredmĂ©ny pedig garantĂĄltan adalĂ©kanyag mentes. A recept â amely egy kedves ismerĆsömtĆl szĂĄrmazik â szerint öt bögre liszt, kĂ©t teĂĄskanĂĄl sĂł, egy csomag instant Ă©lesztĆ, kĂ©t evĆkanĂĄl olaj, kĂ©t bögre langyos vĂz kell hozzĂĄ. A hozzĂĄvalĂłkat egy nagy tĂĄlban villĂĄval keverjĂŒk össze, majd letakarva legalĂĄbb nĂ©gy ĂłrĂĄt kelesztjĂŒk. SĂŒtĂ©s elĆtt ĂșjbĂłl ĂĄtgyĂșrjuk, Ă©s egy sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt hĆĂĄllĂł tĂĄlban 230-240 fokon egy ĂłrĂĄt sĂŒtjĂŒk letakarva (az utolsĂł tĂz percben vegyĂŒk le fedĆt, Ă©s locsoljuk meg vĂzzel a kenyerĂŒnket). A friss hĂĄz kenyeret kĂnĂĄlhatjuk Ăzletes krĂ©mekkel a szilveszteri menĂŒ rĂ©szekĂ©nt.
Ăme, nĂ©hĂĄny gyors ötlet:
Az avokĂĄdĂłkrĂ©met sokan ismerik Ă©s szeretik. Ez a recept sem tartalmaz allergĂ©nt, Ăgy diĂ©tĂĄzĂłk is fogyaszthatjĂĄk. Az alĂĄbbi receptet annak idejĂ©n egy fĆzĆs mƱsorban jegyzeteltem le, de mĂĄr fejbĆl megy az elkĂ©szĂtĂ©s: kĂ©t Ă©rett avokĂĄdĂł, egy lime leve, egy paradicsom, egy-kĂ©t gerezd fokhagyma (ĂzlĂ©s szerint), kĂ©t sonka hagyma, esetleg egy fĂ©l fej lilahagyma, sĂł Ă©s bors. A hozzĂĄvalĂłkat botmixerrel pĂŒrĂ©sĂtjĂŒk. A hagymĂĄt, fokhagymĂĄt elĆtte vĂĄgjuk kisebb darabokra.
A gyors fetakrĂ©mhez hĂșsz deka fetasajt, fĂ©l deciolĂvaolaj, egy kisebb csokor bazsalikom, bors Ă©s pĂĄr csepp citrom szĂŒksĂ©ges. Mindezeket csak botmixerrel pĂ©pesĂtjĂŒk, Ă©s mĂĄr kĂ©szen is vagyunk. KiprĂłbĂĄltuk, nagyon finom. Ez a recept itt Ă©rhetĆ el.
LencsĂ©bĆl sosem elĂ©g
Stahl Judit ĂșjĂ©vi lencsesalĂĄtĂĄjĂĄt mogyorĂł Ă©s aszalt paradicsom teszi kĂŒlönlegessĂ©, az öntet mustĂĄros-ecetes, vagyis ez is tejtermĂ©k nĂ©lkĂŒl kĂ©szĂŒlt. Nem csak szilveszterkor, a virsli mellĂ© finom, hanem a grill hĂșsokhoz is kitƱnĆ vĂĄlasztĂĄs. MogyorĂł helyett hasznĂĄlhatunk bĂĄrmilyen magot: kesudiĂłt, mandulĂĄt. A recept itt érhetĆ  el.
A lencselevesnek kĂ©t vĂĄltozatĂĄt is hozzuk. Az egyik chilis, de hagyomĂĄnyos lencsĂ©bĆl kĂ©szĂŒl, a mĂĄsik kakukkfĂŒves Ă©s fetĂĄs, de vöröslencse ajĂĄnlott hozzĂĄ.
A chilis lencseleveshez negyed kilĂł hagyomĂĄnyos zöld lencsĂ©t pĂĄr ĂłrĂĄra vĂzbe ĂĄztatunk, majd leszƱrjĂŒk. KevĂ©s olĂvaolajon egy diĂłnyi reszelt vöröshagymĂĄt Ă©s kĂ©t gerezd zĂșzott fokhagymĂĄt megfuttatunk, majd hozzĂĄdobjuk a felkarikĂĄzott egy-egy sĂĄrga- Ă©s fehĂ©rrĂ©pĂĄt. FelöntjĂŒk 6 dl vĂzzel, zöldsĂ©g alaplĂ©vel vagy maradĂ©k hĂșslevessel, amink van, hozzĂĄadunk kĂ©t felkockĂĄzott paradicsomot Ă©s kĂ©t evĆkanĂĄl paradicsompĂŒrĂ©t. 1-2 teĂĄskanĂĄl chili pehellyel fƱszerezzĂŒk, inkĂĄbb többel, mert mi erĆsen szeretjĂŒk. Csaknem fĂ©lĂłra alatt kĂ©szre fĆzzĂŒk.
A kakukkfĂŒves – fetĂĄs lencseleveshez, kis olajon megdinsztelĂŒnk egy nagy fej reszelt vöröshagymĂĄt, råöntĂŒnk 40 dkg vöröslencsĂ©t, hozzĂĄ adunk kĂ©t karikĂĄra vĂĄgott sĂĄrgarĂ©pĂĄt, belezĂșzunk kĂ©t gerezd fokhagymĂĄt, ĂĄtkeverjĂŒk Ă©s felöntjĂŒk 1-1,5 liter vĂzzel, beledobunk 2 zöldsĂ©gleveskockĂĄt (vĂĄlaszthatunk adalĂ©kanyagmenteset Ă©s glutĂ©nmenteset is) megszĂłrjuk bĆven szĂĄrĂtott kakukkfƱvel, hozzĂĄdobunk 2-3 babĂ©rlevelet, sĂłzzuk, borsozzuk Ă©s csaknem tĂz perc alatt kĂ©szre fĆzzĂŒk. Fetasajttal, friss kakukkfĂŒvel megszĂłrva tĂĄlaljuk.
SzĂnes, illatos kekszek a szilveszteri menĂŒ rĂ©sze
A pudingporos kekszekkel nagyot villanthatunk a gyerekek elĆtt. Az sem mellĂ©kes, hogy pĂĄr hozzĂĄvalĂłbĂłl kĂ©szĂŒl, nagyon hamar tĂĄlalhatĂł, Ăgy tökĂ©letesen passzol az ĂŒnnepi menĂŒhöz is. Mivel pudingpor kell hozzĂĄ, Ăgy az ĂzĂ©t Ă©s a szĂnĂ©t Ășgy vĂĄlasztjuk ki, ahogyan nekĂŒnk megfelel. KĂ©szĂŒlhet csokis, banĂĄnos, tuttifruttis, puncsos, epres, karamellĂĄs Ăzekben. Ăs egy Ășjabb plusz pont: a ha a margarint Ă©s a pudingport Ășgy vĂĄlogatjuk össze, ez a sĂŒti is tejmentes tojĂĄsmentes lesz. SzĂĄmtalan recept talĂĄlhatĂł a vilĂĄghĂĄlĂłn, mi a legtöbbször a RupĂĄner-fĂ©le vĂĄltozatot kĂ©szĂtjĂŒk:
HozzĂĄvalĂłk 50-55 darab kekszhez:
â 15 dkg vaj vagy 25 dkg margarin
â 25 dkg fehĂ©r finomliszt vagy 35 dkg glutĂ©nmentes liszt pl. mester sĂŒtemĂ©nyliszt, vagy SchĂ€r Mix C Patisserie liszt
â 10 dkg porcukor
â 2 csomag fĆzĆs (igĂ©ny szerint glutĂ©nmentes) pudingpor (2*4 dkg, ĂzlĂ©s szerint: vanĂlia, csokolĂĄdĂ©, puncs, eper, banĂĄn) ĂtelszĂnezĂ©kkel hatĂĄrozottabb szĂneket nyerhetĂŒnk. Tapasztalat szerint a puncs nem fogja be rĂłzsaszĂnre, csak az epres.
A porcukrot keverjĂŒk ki a puha margarinnal/vajjal, majd dolgozzuk hozzĂĄ a lisztet. Osszuk kĂ©t rĂ©szre, majd alaposan dolgozzunk mindkĂ©t fĂ©lhez egy-egy csomag pudingport. Lehet persze egyfĂ©le pudingot is hasznĂĄlni, akkor nem kell kettĆbe venni. Ha mĂĄsfĂ©l adaggal dolgozunk akkor hĂĄromfĂ©le kekszet is kĂ©szĂthetĂŒnk. Finom a csokis, a puncsos, az epres Ă©s persze a klasszikus vanĂliĂĄs is. Az biztos, hogy a kislĂĄnyok zöme örĂŒl a rĂłzsaszĂn felhozatalnak. A sĂŒtĆt kapcsoljuk be 180 fokra, alul-felĂŒl sĂŒtĂ©s programra, majd a masszĂĄkbĂłl egy teĂĄskanĂĄlnyi (10-11 g-os) adagokat szaggatunk, golyĂłkat formĂĄzunk belĆlĂŒk, melyeket sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsikre sorakoztatunk szellĆsen. KörĂŒlbelĂŒl fĂ©l keksznyi helyeket hagyjunk ki, hogy ne nĆjenek össze a sĂŒtĂ©s közben. A golyĂłcskĂĄk tetejĂ©t sĂŒtĂ©s elĆtt nyomjuk le kissĂ© egy villa segĂtsĂ©gĂ©vel, ez adja majd a szĂ©p kis mintĂĄt a tetejĂŒkön! Legfeljebb 10-12 percet sĂŒljenek. Nem szabad, hogy szĂnt kapjon az aljuk! NĂ©hĂĄny perc szabad levegĆn, Ă©s mĂĄr meg is szilĂĄrdulnak, de Ăgy is puhĂĄk maradnak! A szilveszteri menĂŒ tökĂ©letes kiegĂ©szĂtĆje.
KĂ©p: Unsplash