Jó estét! – Randevú a chipotle chilivel
Jó estét!
Randevú a chipotle chilivel
A kulinária szakembereivé képeztük ki magunkat az elmúlt napokban. Minden helyzetet meg kell oldani, s ez alól az ételkészítés sem kivétel. Kevesebbet járunk boltba, ezért sokszor abból kell főznünk, amink van. Pékárut régóta nem vásárolunk. A kedvelt elősütött bagettünk – amelyből mindig jól betárazunk – már hetek óta nem kapható, a felhalmozott készletünk pedig már több mint egy hete elfogyott.
Tehát maradt a kenyérsütés. Ezt a tevékenységet a napokban élesztő nélkül is kellett már megoldanom. A sütőporos-sörös variáció nem mindenkinek az ízlését találta el a családban. A sör szódával helyettesítve már jóval kedvezőbb fogadtatásra talált. A kísérletezés tovább folytatódik. Ugyan a kovászkészítés is jó alternatívának tűnik, az még várhat. De úgy érzem, lesz még időnk kipróbálni.
De enni kell, s ha mér eszünk, miért ne ennénk jót? Az étkezési szokásaink is változtak. Legalábbis az enyém. Bevallom, hogy reggeli előtt (vagy helyett) olykor-olykor lecsúszik néhány kocka csoki. Csak titokban persze. Úgy érzem, hogy néha ez szükséges ahhoz, hogy jól induljon a nap. De az igazi kedvencem a chipotle chili lett. Minden ételbe képes vagyok belecsempészni. Egyszerűen mindennek jól áll.
Ez a fafüstön szárított közép-amerikai fűszer – tulajdonképpen jalapeno paprika – tökéletesen passzol a magyaros ízvilághoz is. Még a rántott hús is jobb tőle. A krémleveseket pedig tökéletesen pikánssá teszi. Nálunk a gyerekek kedvéért hetente legalább egyszer készül gulyás. Állítom, hogy chipotle chilivel az igazi. Kellemesen füstössé teszi a végeredményt. Persze, a gyereknek szánt ételekbe kevesebb jut, de ők sem maradhatnak ki teljesen a jóból.
Én egyenesen chipotle chili rajongóvá váltam. Alig várom, hogy egy újra és újra felhasználhassam valamihez. A chipotle chili megízesítette az elmúlt napokat. Nem lehet betelni vele.
Szerző: Karóczkai-Müllner Helga
Kép: Starlet Photography