Jó estét! – Minden, amit a petrezselymes újkrumpliról tudni kell
Jó estét! – Minden, amit a petrezselymes újkrumpliról tudni kell
Most, hogy magunk mögött tudhatjuk a szeszélyes áprilist, tényleg itt van a tavasz, végre írhatunk friss, ropogós híreket! Olyan dolgokról, amik nem kapcsolatosak a coviddal. Nem szerepel bennük maszkviselés, védettségi kártya, teraszjelenet és online oktatás sem. A témája nem végtelenül unalmas, és nem is olyan, amiről ne lenne már úgyis mindenkinek saját különvéleménye.
Olyan végtelenül egyszerű dolgok, hogy szinte észre sem vesszük már, hogy léteznek. Mint például a krumpli. Az újkrumpli. Amiről nem szándékozom még burkoltan sem megjegyezni, hogy drága lenne. Nem, nem akarom felhívni az olvasó figyelmét elmismásolt inflációra, áremelésre sem. Nem, erről sem írunk. Nem, mert ez sem érdekes már.
Minden ami negatív hír, az nem érdekes. Egyre kevésbé hatnak ránk. Minél borzasztóbb, minél többünket érint, és minél mélyebben, riasztóbban, annál inkább lapozunk el felette. A rossz hírek hatását a kommunikációelmélettel foglalkozó szakembereknek, úgy tűnik újra kell definiálniuk.
Jobb, ha maradunk a zöldségeknél. Na nem azért, hogy zöldségeket beszéljünk. De mindenképpen valami olyanról érdemes szólnunk, ami jó hatással van ránk. Mint például az újkrumpliból készült petrezselymes változat. Igazi ízorgia. Ha csak hallunk-olvasunk a petrezselymes újkrumpliról, már összefut a nyál a szánkban.
Könnyű az elkészítése, ehhez a krumplit jóformán pucolnunk sem kell, sőt! Elég átdörzsölve lemosnunk. Nincs finomabb az átsült újkrumpli héjánál. A dörzsölésnél tartottunk, utána már csak fel kell vágnunk az új burgonyát. Méretétől függően ketté vagy négybe. Az egészen aprókat egészben is hagyhatjuk. Sózzuk, borsozzuk megszórjuk friss petrezselyemmel, meglocsoljuk valamilyen finom olajjal és már mehet is az előmelegített sütőbe. Nagyjából húsz-harminc perc alatt puhára sül. Ha mosogatni se nagyon akarunk, a sütőtálat béleljük ki sütőpapírral.
Friss rozmaringgal, bazsalikommal is nagyon finom. Illetve újhagymával vegyítve még különlegesebb. Tulajdonképpen ez minden, amit a petrezselymes újkrumpliról tudni kell. Finom. Mennyeien. Kívánom, hogy legyen részük benne!
És ha tehetik, akkor az újkrumpliból készítsenek egy adag paprikás krumplit is. Annyiban jó másként eljárni, mint a téli, öreg vagy növekedésében visszafojtott krumpliból készítenénk, hogy jóval kevesebb vízzel elég feltenni főzni. És ami a lényeg, ennek az ételnek is jót tesz a petrezselyem. Tulajdonképpen tényleg ez minden, amit a petrezselymes újkrumpliról tudni kell. Paprikásan is eszméletlenül ínycsiklandó.
Szerző: Polgár Ágnes
Kép: Mindmegette.hu