Jó estét! – Az élet bizonytalan, kezdd a desszerttel!
Jó estét! – Az élet bizonytalan, kezdd a desszerttel!
A címben található ajánlás nem a sajátom. Ernestine Ulmer szerzőé. Ernestine orosz bevándorlók családjába született Nebraska-ban. Tizenhárom testvére volt. Feltehetőleg ennyi testvér mellett gyakran kellett osztoznia a süteményen, az édességen. Így nem véletlen, hogy ez az ajánlása belekerült az irodalmába. Mai kifejezéssel élve: ki kellett írnia magából.
A különféle hobbiknak és a sportnak tulajdonképpen a lényegük közé tartozik az is, hogy igen, általuk és velük levetkőzzük magunkból azokat a dolgokat, amik nyomasztanak. Nyomasztanak, megviselnek, irritálnak, feszültséget keltenek bennünk, elszomorítanak, felháborítanak. Teszik ezt úgy, hogy közben endorfint, adrenalint és más egyéb jó hatású hormont szabadítanak fel, és árasztanak el bennünk.
Kiírni, kifutni, kihegeszteni, kihímezni, kiolvasni, kijátszani, kifőzni, kibicajozni magunkból. Akármilyen módon, kiönteni, kiadni magunkból azt, amiről úgy érezzük, nincs jó hatással ránk.
Mert az élet bizonytalan. Nem tudjuk mit hoz a holnap, a következő óra, az előttünk lévő perc. Most különösen nehezen tudunk tervezni. Egyre inkább érezhetjük úgy nem kell megspórolnunk semmit. Sem édességet, sem tárgyakat, sem pillanatokat. Tényleg a legjobb, ha mindent kiélvezünk. Most!
Azzal kezdjük a napot, az étkezést, a munkát, a szabadidőt, ami nekünk a legegyszerűbb és a legtöbb pozitív megerősítést adja. Amivel a legjobbat tudjuk kihozni közben magunkból. Még akkor is, ha kocogva róni a köröket erőfeszítést kíván tőlünk, ahogyan a hímzés türelmet, a barkácsolás összpontosítást. Mert a végeredmény mégis valami pluszt nyújt.
Úgyhogy miért is ne kezdhetnénk az étkezést a desszerttel? Ha eszünk előtte levest és másodikat, akkor a hívogató süteménynek lehet már nem tudnák helyet szorítani a hasunkban. Már nem férne bele. De könnyen előfordulhat az is, ha nem eszünk belőle, és túl finom, akkor más eszi meg előlünk, és nekünk már nem jut. Vagy megromlik, ha sokáig tologatjuk a desszertevést azzal, hogy kivárjuk rá a legnyugodtabb pillanatot.
Annál meg végképp nincs rosszabb, amikor a fagylalt leesik a tölcsérről, vagy a cukrászdából sietve hazafelé fejjel lefelé ejtjük le a tálca habos süteményt a járdára. Placs. Ernestine Ulmer elvehetetlenül jól mondta: Az élet bizonytalan, kezdd a desszerttel!
Szerző: Polgár Ágnes
Kép: Burst