Edd magad egészségesre!
Rohanunk, sietünk, kapkodunk, nem eszünk. Vagy igen. De rohanva, sietve, kapkodva, amit éppen akkor és ott elérünk. Naponta egyszer vagy kétszer. Délelőtt valami egészségesnek állított vackot, és késő éjszaka, de akkor dugig zabálva magunkat. Mindezt nyakon öntve cukros üdítőkkel és csésze számra döntött kávéval. Én is így éltem. Míg rákos nem lettem. Az észhez térített.
Veled ez ne történjen meg! De más se. Ne ess össze az utcán, mert a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy, a szív vagy az agy megálljt parancsol. Egyél ötször egy nap, de akár hatszor is. Apránként keveset. És mindent. Hacsak nem kell egyéb egészségügyi – allergia, különféle betegségek, műtét utáni állapot – okából diétáznod. Mert akkor nincs mese, az előírt diétát be kell tartani. De akkor is eleget kell enni.
Ha nem vagy vegetáriánus egyél nyugodtan húst is. Olykor. Egy héten egyszer legalább. Mindennap viszont nem muszáj. Valami soványat. Fogyassz halat is. Kell a fehérje. Egyél szénhidrátot is, mert a fogyasztására termelődik az inzulin, aminek feladata, hogy a vérben lévő cukrot segítse bejutni a sejtekbe. Nincs mese, a szénhidrát is fontos.
A szervezetnek tápanyagok egész sorára van szüksége, fehérjére, szénhidrátokra, zsírokra – ezek az úgynevezett energiát tartalmazó tápanyagok vagy makrotápanyagok. De szükség van vitaminokra, ásványi anyagokra – ezeket hívjuk mikrotápanyagoknak. Hosszú távon a tápanyagból a túl sok ugyanolyan ártalmas, mint a túlságosan kevés.
A táplálkozásban nem érvényes az, hogyha valami előnyös, akkor abból a több még előnyösebb. A helyes, kiegyensúlyozott étkezésben „ami sok, az egészségtelen” elve érvényesül.
A nem kellően változatos, egyes élelmiszercsoportokat mellőző étrend némely tápanyagok, főként vitaminok, ásványi anyagok hiányát okozhatja. Ami betegségekhez vezethetnek.
Az energiát adó tápanyagok mennyisége és aránya étrendünkben szintén sarkalatos kérdés. Ha sok zsíros ételt eszünk, ha magasabb a kalóriabevitel, mint a leadás, az elhízáshoz vezet (a felesleges zsírbevitel zsírként raktározódik a szervezetünkben). Ahogy a szükségesnél több szénhidrátból a szükségesnél több kalóriafelvétel mellett szintén képződhet zsír. Azonban azt is érdemes tudni, hogy a táplálék zsírja kis energiabefektetéssel raktározódik, míg a szénhidrátokból csak nagy ráfordítással képződik zsír, tehát az átalakításnál sok energia vész el, és így kevesebb tartalékolódhat.
Étkezzünk tehát naponta ötször-hatszor, mindenből egy keveset. Sose tegyük ezt rohanva, sietve, kapkodva. Ha kell írjuk be a naptárunkba az étkezések idejét is, hogy jusson rá idő.
Pakoljunk magunknak vésztartalékot, erre pompásak a csonthéjasak, a különféle magvak, amiből egy maroknyit szintén jó mindennap elfogyasztani. Tehetünk el gyümölcsöt, kölesgolyót vagy rizsszeletet is. S legyen nálunk mindig vizes palack.
Szoktassuk rá a gyermekeinket is az evésre, reggel sose engedjük őket éhgyomorral bölcsődébe, óvodába, iskolába menni. Egyen a család legalább naponta egyszer együtt az asztalán ülve. Ha szinglik vagyunk akkor a munkahelyi ebédeket költsük legalább társaságban el. Együk magunkat egészségesre!