AlbĂłndigas, a spanyol hĂșsgombĂłc
Minden vidĂ©knek megvan a maga fasĂrtja. A spanyolok szĂłsszal fogyasztjĂĄk a magukĂ©t, ami szintĂ©n többfĂ©le lehet. Mi a paradicsomos vĂĄltozatot fĆztĂŒk meg Ă©s pusztĂtottuk el kĂ©t pofĂĄra. Frissen sĂŒlt, glutĂ©nmentes barna kenyĂ©rrel.
HozzĂĄvalĂłk
HĂșsgombĂłc
2 gerezd fokhagyma
3. ek (gluténmentes) zsemlemorzsa
1 tojĂĄs
500 gramm darĂĄlt marhahĂșs
tengeri sĂł
bors
szerecsendiĂł
SzĂłsz
3 ek. olĂvaolaj
1 pĂșpozott ek. rizsliszt
1 nagy fej hagyma Ă©s 2 gerezd fokhagyma
1 zöld hĂșsĂș kaliforniai paprika
150 ml vĂz vagy csirkehĂșsleves alaplĂ©
150 ml vörösbor (gyerekek mellett elhagyható)
700 ml paradicsompĂŒrĂ© vagy 400 g darabolt paradicsom konzerv
1 ek. paradicsom sƱrĂtmĂ©ny
1 tk. cukor
fĂ©l kk. chilipehely, ĂzkĂ©s szerint: szerecsendiĂł, sĂł, bors
ElkĂ©szĂtĂ©s
A hozzĂĄvalĂłkat alaposan összekeverjĂŒk, kicsit ĂĄllni hagyjuk a hƱtĆben, majd hĂșsgombĂłcokat gyĂșrunk belĆle. Majd kevĂ©s olĂvaolajban többször megforgatva ĂĄtsĂŒtjĂŒk Ćket. Ha van valamilyen pĂĄrolva sĂŒtĆnk, mint az actifry vagy akĂĄr lĂ©gkeverĂ©ses sĂŒtĆben is kĂ©rgesre sĂŒthetjĂŒk a gombĂłcokat.
A kockĂĄra vĂĄgott hagymĂĄt Ă©s a csĂkokra vĂĄgott kaliforniai paprikĂĄt pĂĄroljuk puhĂĄra Ă©s, pirĂtsuk meg a visszamaradt olajban. Adjuk hozzĂĄ a vizet vagy az alaplevet, a vörösbort, a paradicsompĂŒrĂ©t Ă©s a sƱrĂtmĂ©nyt Ă©s a fokhagymĂĄt.
A szĂłszt ĂzlĂ©s szerint sĂłval, borssal, a cukorral Ă©s a chilipehellyel ĂzesĂtjĂŒk.
A hĂșsgolyĂłkat a paradicsomos szĂłszban lassĂș-közepes tƱzön nyitott fedĆ alatt, idĆnkĂ©nt kevergetve mintegy fĂ©lĂłra-negyven perc alatt kĂ©szre fĆzzĂŒk. Ha a hĂșst kĂŒlön elĆre kĂ©rgesre sĂŒtöttĂŒk, akkor a hĂșst elĂ©g csak összerottyantani a szĂłsszal, amire elĂ©g tĂz perc is.
KĂ©p: Szoknya&nadrĂĄg