GlutĂ©nmentes gnocchi sĂŒlt paradicsomszĂłsszal
Gnocchi. Piszok egyszerƱ. LaktatĂł. A sajĂĄt kĂ©szĂtĂ©sƱ paradicsomszĂłsszal egyenesen telitalĂĄlat. RĂĄadĂĄsul a sĂŒtĆben kĂ©szĂŒlt szĂłsz elĆre elkĂ©szĂthetĆ Ă©s könnyen tĂĄrolhatĂł.
CsakĂșgy, mint sok mĂĄs olasz recept, a gnocchi is szĂĄmos vĂĄltozatban ismert, ahĂĄny rĂ©giĂł, annyi ĂzesĂtĂ©s. Legyakrabban burgonyĂĄbĂłl kĂ©szĂŒl, de cĂ©kla, Ă©des burgonya vagy kukorica vĂĄltozata is ismert. Ăme, egy klasszikus recept:
HozzĂĄvalĂłk a sĂŒlt paradicsomszĂłszhoz:
500 g Ă©rett paradicsom
500 g koktélparadicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 dl olĂvaolaj
1 evĆkanĂĄl vörösborecet
1/2 teĂĄskanĂĄl sĂł
2 evĆkanĂĄl barna cukor
1 teĂĄskanĂĄl szĂĄrĂtott fƱszerkeverĂ©k (oregĂĄnĂł, bazsalikom, kakukkfƱ, fekete bors)
A sĂŒlt paradicsomszĂłsz elkĂ©szĂtĂ©se:
Mossuk meg a kĂ©tfĂ©le paradicsomot, vĂĄgjuk ki a nagyobbakbĂłl a kemĂ©ny rĂ©szeket. A hagymĂĄt Ă©s a fokhagymĂĄt vĂĄgjuk aprĂłra. Halmozzuk egy hĆĂĄllĂł tĂĄlba a paradicsomot Ă©s a hagymĂĄt. Locsoljuk meg az olĂvaolajjal Ă©s a vörösborecettel. SĂłzzuk. SĂŒssĂŒk 225 fokos sĂŒtĆben 40 percig. VegyĂŒk ki, szĂłrjuk meg a cukorral Ă©s a fƱszerekkel, botmixerrel törjĂŒk össze ĂzlĂ©sĂŒnk szerint. A hƱtĆben, jĂłl lezĂĄrt ĂŒvegben tĂĄrolva hĂłnapokig elĂĄll. MĂĄr, ha marad belĆle.
Hozzåvalók két adag gluténmentes gnocchihoz:
200 g
burgonya
mintegy 50 g gluténmentes kenyérliszt
1Â tojĂĄssĂĄrgĂĄja
1 csipet só
bors
egy kis szerecsendió
A glutĂ©nmentes gnocchi elkĂ©szĂtĂ©se:Â
HĂ©jĂĄban fĆzzĂŒk meg a burgonyĂĄt, hamar, mĂ©g melegen pucoljuk meg fĆzĂ©s utĂĄn, mert Ășgy könnyebb ĂĄttörnĂŒnk a burgonyanyomĂłn. Adjunk hozzĂĄ annyi lisztmennyisĂ©get, amennyit felvesz a burgonya. Ha tĂșl ragad adjunk hozzĂĄ lisztet, de annyit, hogy mĂ©g ne morzsolĂłdjon tĂșlsĂĄgosan a tĂ©szta. Adjuk hozza a tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄt Ă©s a sĂłt, majd az egĂ©szet âlisztes kĂ©zzelâ gyĂșrjuk össze egynemƱ masszĂĄvĂĄ. A tĂ©sztĂĄt sodorjuk rĂșd alakĂșvĂĄ, majd vĂĄgjunk belĆle kb. 2 cm-es darabokat. A kis gombĂłcok tetejĂ©re, egy villa vagy reszelĆs vĂ©gƱ kĂ©s hegyĂ©vel, vĂĄgjunk, gnocchira jellemzĆ barĂĄzdĂĄkat. ForrĂĄsban lĂ©vĆ, bĆ, sĂłs vĂzben fĆzzĂŒk kĂ©szre a kis tĂ©sztĂĄkat. FigyeljĂŒnk arra, hogy egyszerre ne tegyĂŒnk tĂșl sok gombĂłcot a vĂzbe, hogy ne ragadjanak egymĂĄshoz. Ha felemelkedtek a vĂz felszĂnĂ©re, szƱrĆkanĂĄl segĂtsĂ©gĂ©vel emeljĂŒk ki a gnocchikat. TĂĄlaljuk a sĂŒlt paradicsomszĂłsszal. SzĂłrjuk meg parmezĂĄnnal vagy mĂĄs kemĂ©ny reszelt sajttal.
KĂ©p: kotiliesi.fi