Grillezett cékla
A gillezett cékla húsok mellé vagy hús helyett remek választás. Érdemes kipróbálni fokhagymával, különféle zöldfűszerekkel. Vagy balzsamecetes öntettel. Igazi vitaminbomba, amikor már pont elegünk van a télből.
Fejenként két céklával számolva mossuk át a zöldségeket jó alaposan, pucoljuk meg és vágjuk vékony szeletekre. Ízlés szerint szórjuk meg sóval és fekete vagy színes borssal. Meglocsolhatjuk citromlé, méz és olívaolaj keverékével vagy fokhagymás olívaolajjal. De használhatunk zöldfűszereket is: petrezselymet, oregánót vagy mentát.
Forrósítsunk fel egy hullámos fenekű grillserpenyőt, pici olíva olajjal öntözzük meg, és süssük át benne a céklaszeleteket. Ha nem elég vékonyra szeltük a lila zöldségeket egy kis vizet önthetünk alá.
Amíg a cékla sül, addig egy edénykében összeforralhatunk balzsamecetet egy kiskanál mézzel. Ezzel is meglocsolhatjuk. Kínálhatjuk burgonyapüré mellé, vagy húsokhoz. Melegen és hidegen is kitűnő.