Farsangi fánk azoknak, akik nem ehetnek búzát
A maszkos bálok idején a különféle olajban sült, kelt tésztás finomságok dukálnak. Azoknak akiknek ezért vagy azért tartaniuk kell a búzamentes és laktózmentes diétát sem kell lemondaniuk a farsangi fánkról. A recept az egyik gluténmentes liszt gyártó oldaláról ered, de más mentes liszttel is sikeresen elkészíthető.
Hozzávalók
450 g Mix C – Mix Pâtisserie és 50 g Mix B – Bread-Mix
vagy 450 g Mix par dolci és 50 g Mix par pane
7 g porélesztő
250 ml tej
5 tojássárgája
50 g cukor
80 g (laktózmentes) vaj
1 citrom reszelt héja
1 késhegynyi vaníliaőrlemény
1 kupica rum
1 csipet só
sütőolaj
Elkészítés
A szobahőmérsékletű hozzávalókat addig gyúrjuk amíg a tészta el nem válik a tál szélétől. A tésztából egy nagy labdát formázunk, a tálat konyharuhával letakarjuk, és addig pihentetjük, amíg a tészta a kétszeresére nem dagad.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk majd maroknyi golyókat formázunk belőle. Ezután ismét konyharuha alatt pihentetjük őket, kb. 30 percig.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megsütjük a fánkokat. Egyszerre csak keveset sütünk, amíg szépen meg nem dagadnak és mindkét oldaluk aranybarnára nem sül.
Kivesszük őket az olajból és konyhai törlőpapíron hagyjuk őket lecsepegni. Porcukorral megszórjuk tálalás előtt.