Málnás ricciarelli – gluténmentes olasz sütemény
Első adventre annyi mindent süthetünk. Mézeskalácsot, hókiflit, linzert vagy diós patkót. De idén kipróbálhatunk egy igazán egyszerű, ráadásul lisztmentes finomságot is. A málna helyett használhatunk epret, de csokoládét is, úgy ahogy az olaszok autentikusan készítik a leggyakrabban.
Hozzávalók:
300 g mandula liszt vagy finomra őrölt mandula
Fél citromnyi finomra reszelt héj
200 gramm cukor
2 tojásfehérje
porcukor
1 reszelt keserű (vagy keserű mandula kivonat)
100 gramm málna kis darabokban lehet friss, lecsepegtettet mirelit vagy aszalt is (eper, barack vagy étcsokoládé)
Elkészítés:
Verjük kemény habbá a cukoradag felével a tojásfehérjét. A cukor másik részét vegyítsük össze a mandula liszttel. Majd keverjük össze a kettőt. Locsoljuk meg a mandulakivonattal és szórjuk bele a málnát. Formázzunk apró kis gombócokat belőle. Sorakoztassuk őket kivajazott sütőlapra, szórjuk meg porcukorral a tetejét és süssük 160 C-on csaknem 12 perc alatt készre, mígnem szép aranysárga színű nem lesz.