Az ősz elengedhetetlen süteménye: kuglóf, ezúttal gluténmentes változatban
Egy mézes gyümölcsteával teával, vagy habos kakaóval tálalva, pokrócba csomagolva magunkat igazán melegséget hoz az otthonunkba a nagymamák süteménye, a kuglóf. Önmagában, vajjal kenve, kakaóba mártogatva, vagy lekvárral kínálva igazi őszi finomság.
3 tojás
150 g Nutrifree Mix per Dolci gluténmentes liszt vagy Schär Mix B gluténmentes liszt
15 dkg vaj vagy 10 dkg laktózmentes vaj
12 dkg porcukor
1 tk. sütőpor
1/2 tk. vaníliaőrlemény vagy 1 tasak vaníliás cukor
fél bio citrom reszelt héja
1/2 ek gluténmentes kakaópor
csipetnyi só
kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez
A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a szobahőmérsékletű puha vajjal, a cukrokkal és a citrom reszelt héjával is.
A gluténmentes lisztet elkeverjük a sütőporral, és kanalanként hozzákeverjük a vajas-cukros keverékhez. Végül fellazítjuk a tojásfehérje habjával, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Ha kész, a kétharmadát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett kuglóf sütőformába, míg a maradék egyharmadát elkeverjük a kakaóporral, amit óvatosan ráöntünk a sima, világos tésztaadagra, finoman csíkokat húzva a kétszínű tésztába.
160 °C fokos sütőben mintegy 50 percig, tűpróbáig sütjük.
(Az elején alul-felüli funkcióval sütjük, ha szépen megemelkedett a süteményünk és színt kapott, visszaváltunk alsó sütésre, vagy ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor alufóliával letakarjuk)