Star Wars Kantin: Galaktikus étrend a messzi-messzi galaxisból
Réges-rég egy messzi-messzi galaxisban egy rég halottnak hitt gonosz szövetség éledezni kezd....Ez még a Jediket is meglepetésként éri, akik figyelmét a Kereskedő Föderáció és a Köztársaság közötti politikai feszültség köti le. Mindeközben pedig mindenki éhes. A galaxisban visszatérően megjelenik a gasztronómia: Luke Skywalker kedvence, a híres kéktejturmix, a coruscanti Dex Jettster falatkái és a klónok napi betevője formájában. A Star Wars Kantin szakácskönyvet követve eljuthatunk a legtávolabbi rendszerekben lévő világokba, nemegyszer a külső peremvidékeken túl is főzhetünk és ehetünk.
Az ötlet, hogy a Csillagok Háborúja világában megjelenő italok és ételek sorát lefőzzük nem a sajátunk. A Star Wars Kantin negyven receptje a messzi-messzi galaxisból, a francia Thibaud Villanova szakács és kulináris tanácsadó nevéhez fűződik, aki a Hachette Kiadó felkérésére alkotta meg a galaktikus menüt. Nem is akárhogyan!
A gasztronómia kaland a Tatuinon indul, ott ahol a Csillagok háborúja történet is kezdődik. Majd eljuthatunk a Bespin, a Naboo, a Coruscant, a Kamino, a Kashyyyk, a Mustafar, a Jakku és a Takodana bolygókra. Ízlelhetünk italokat, leveseket, húsokat és még tortákat, desszerteket is.
Mi igazán kitartóak voltunk, főztünk Padavan, Jedi (lovag) és Jedimester szinten is. Közben a szakács ajánlatára végighallgattuk John Williams szerzeményeit.
Kezdjük az alapoknál
Thibaud Villanova valódi franciaként, a Star Wars Kantin szakácskönyvet a főzéshez szükséges eszközök bemutatásával kezdi, és ugyan a könyv végére helyezi, de nem hagyja ki a mértékegységek átváltását, a sütő fokozatainak ismertetését, és a négy évszak bontásában az idényzöldségek és gyümölcsök felsorolását sem.
Továbbá megtanít tésztalapot hajtogatni, Matcha teát főzni, aszalt datolyát puhítani. Több helyen találunk kislexikont a különlegesebb hozzávalókról és a kevésbé ismert konyhai fogásokról. Ezek különösen akkor lehetnek fontosak, amikor a főzéshez gyerekek kapnak kedvet.
Márpedig melyik rajongó ne akarná megkóstolni a Star Wars Kantin remekeit? Főleg, ha azokban olyan finomságok vannak, mint a Kéktejturmix, a Felhőfelfújt, a Theed virágai, a Zöldfűszeres Muudaabokpecsenye, a Jawa Dzsúz, a klónok napi adagjai, a Párolt Bantha, a Lángoló leves, a Roncsvadászporció és a Kastélycrumble. Csakhogy mindegyik bolygóról említsünk egy-egy ételt.
Thibaud az alapléről sem feledkezett meg. Ehhez a következőket ajánlja a fazékba tenni: 4 hámozott és felkockázott sárgarépa, fél zellerszár, 1 felkarikázott hagyma, 1 karikára vágott póré hagyma, csak a fehér része, 1 hámozott és karikára vágott mogyoróhagyma, 1,5 dl fehér bor, 1 fűszercsokor (1 póréhagyma zöldje, 4 szál petrezselyem, 1 szál kapor, 1 babérlevél, 1 szál kakukkfű), 1 csillagánizs, 3 hüvely kardamom, só és bors ízlés szerint.
Két óra főzés után ajánlja a szakács, hogy hagyjuk fél órát állni az alaplét, majd szűrjük le.
Napi zöldségadag nem csak a klónoknak
Az előbbiekben vázolt zöldségalaplé, a Padavan-szintű, azaz könnyen elkészíthető Napi zöldségadag nevű étel alapja is lehet. Ami nem más, mint egy currys paszternák- burgonyakrémleves. Eszméletlen finom. Szerintünk klónozni kellene, hogy mindig legyen belőle.
Ehhez sózatlan vajon futtassunk meg 1 finomra vágott hagymát, majd adjunk hozzá 1 felaprított paszternákot és 2 pürének való felkockázott burgonyát, pirítsuk öt perig, majd öntsük fel az előbbiekben megfőzött 1 liternyi zöldségalaplével, 25 percig főzzük. Amikor a zöldség megpuhult, szűrjük le, turmixoljuk össze, adjunk hozzá 1 deciliter tejszínt, 1 kávéskanál őrült curryt, 1-1 csipet sót és borsot, majd mixeljük annyira össze, amennyire szeretnénk. Tálaláskor díszítsük metélőhagymával.
A kihagyhatatlan kéktejturmix
Luke Skywalker kedvence a kéktejturmix a Tatuin bolygó csemegéje. De három évtizeddel a galaktikus polgárháború után, amikor a jedi mester az Ahch-To bolygóra menekült száműzetésbe, akkor ott is gyakran fogyasztotta a kókusztejes-levendulás-krémjoghurtos italt. Legalábbis Thibaud Villanova szerint ezek a fő összetevői a Star Wars Kantin egyik legsikeresebb receptjének.
Ami így készül: 2,5 deciliter kókusz, és ugyanennyi magas zsírtartalmú tejet lábosba teszünk 2 szál ehető szárított levendulával. Közepes hőfokon addig főzzük, míg a levendula kékre nem festi az italt. Thibaud javasolja, ha nem elég kék az ital, akkor ételfestékkel ízlés szerint színezzük tovább. Mi is ezt tettük. Miután kihűlt, összeturmixoltuk fél liter jó minőségű jéghideg krémjoghurttal, és egy szuszra megittuk.
Padavan szint: Vulkanikus oldalas
A Star Wars Kantin szakácskönyvet egyébként a 11 éves fiamnak hozta a Jézuska. Az ajándék nem melléfogás volt, a fiam írta fel a karácsonyi ajándék kívánságlistájára. Az első recept, amit elkészítettünk a könyvből, a galaxis egyik legbarátságtalanabb helyéről, a hamufelhővel körülvett Mustafar bolygóról való. A vulkanikus oldalas hétköznapi nevén: Sült oldalas barbecue mártással és sült paszternákkal.
A fiam, és a szomszédságunkban lakó Ágoston barátja így készítették el: Szombat reggel bepácolták a húst, amit este, az egész napos várakozás után kisütöttek.
A páchoz összeturmixoltak 2 gerezd szeletelt fokhagymát, 2 vékonyra szeletelt lilahagymát, 5 deciliter sűrített paradicsomot, 1 dekagramm felaprított gyömbért, 3 evőkanál szójaszószt, ugyanennyi mézet, 2-2 evőkanálnyi paradicsompürét és csípős mustárt, 3 kávéskanálnyi őrölt köményt, 3 kávéskanál paprikát és 1 evőkanál olívaolajat.
A recept 24 órányi hűtőben várakozást javasol, de a kiskamaszok nem akartak annyit várni. Este, 200 fokra előmelegített sütőben, bő egy óra alatt készre sütötték. Köretnek, egy kilónyi csíkokra vágott paszternákot, forrólevegős sütőben, egy evőkanál olívaolajjal összekeverve ropogósra sütöttek. Nem lehet abbahagyni az evését, olyan finom!
Star Wars Kantin
A Star Wars Kantin szakácskönyvből több saját kedvencünk is lett. Például a Jedimesterszintű Sztratoszferizottó a Bespin bolygóról, ami nem rizsből, hanem zellerből készült rizottót jelent, hirtelen sült scampival és illatos habbal.
Egy süteménnyel gyűlt csak meg a bajunk: az Erdei Tarte Tatin tortával. Túl soknak éreztük, hogy 8 vilmoskörtéhez 1 kilogramm sózott vajból, 1 liter vízből és 1 kilogramm cukorból készítsünk szirupot. Szerintünk a francia szakács nagyon franciásra tolta az összetevők mennyiségét, de a recept módosításával a kedvenceink között maradt a gigantikus sütemény.
Édességek közül kedvencünk lett még a Középső Peremvidéken található tavakkal, erdővel és mezős vidékkel tarkított, Takodana bolygóról való Kastélycrumble, ami tulajdonképpen mini morzsasütit takar körtével, datolyaszilvával és csokoládéval.
A szemet gyönyörködtető Theed virágai zöldborsókrémes lágytojással – Naboo csendes és békeszerető bolygójáról – tavaszig kell várunk. Ahhoz vadárvácskára, mentára, borágóvirágra és lóherére lesz szükségünk.
Az Arthropod-fasírt, ami tarisznyarákhúsból készül korianderrel, a Mytaranor-szektorban található Kashyyyk bolygóról, a fiam névnapjára tervezzük elkészíteni ünnepi fogásként. A galaktikus étrend, a messzi-messzi galaxisból mára a napi konyhánk része lett. Nem csak a családomé, a Szoknya és Nadrág Magazin készítőié is.
Szerző és képek: Polgár Ágnes