Pofonegyszerű franciás almás pite konyakkal, kardamommal és némi csalással
A legtöbb családban akad édesszájú. És bár nagyon sokféle édességet, süteményt lehet készen kapni, az otthon sült sütemény illatával nehéz vetemedni. Viszont nem mindig van érkezésünk neki állni sütni. Vagy az idős szorít, vagy kedvünk nincs hozzá. Lehetünk fáradtak, vagy rosszkedvűek is. Ez a francia almás pite tényleg pofonegyszerűen elkészíthető.
Már a sütemény neve egyféle garanciát ad, bár nem tudom, hogy mitől olyan biztos, hogy ez a sütemény francia. Mindenesestre ami gall sütemény, az csakis jó lehet. Ha hozzávalók egyszerűségét, vagy az elkészítési idő rövidséget tekintjük ez a francia almás pite megér egy próbát. Lássuk:
Hozzávalók a francia almás pite csodához
600 gramm kész linzertészta
4-5 nagy savanyú alma
4 evőkanálcukor
2 teáskanál vaníliás cukor
1 teáskanál kardamom (vagy fahéj)
2 dl sárgabaracklekvár vagy áfolyalekvár
1/2 dl konyak (Calvados)
Öntethez: kész vanília fagylalt
Elkészítés
1. A tésztalapot némi ráhagyással a tortaformába fektetjük két rétegben.
2. A megmosott almákat pucolás nélkül félbe, majd a magházát kihagyva szeletekre vágjuk, és szépen ráhalmozzuk a tésztalapra. Megszórjuk cukorral és a fűszerrel (fahéjjal és /vagy kardamommal) . 190-200 fokos sütőben alsó és felső sütésen, mintegy 30 percet sütjük.
3. Ezalatt a baracklekvárt a konyakkal összeforraljuk egy lábosban, az elkészült almáspitét még melegen kenjük át a konyakos lekvárral.
4. A már nem tűzforró, de még meleg pitét vaníliafagylalttal tálaljuk.
Kardamom, a szív fűszere
A kardamom serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. Magas illóolajtartama van, kiváló antioxidáns, vasat, mangánt, káliumot, kálciumot és magnéziumot valamint C-vitamint, B2 (riboflavin) és B3 (niacin) vitamint is tartalmaz.
A kardamom fokozza a vizeletkiválasztást, csökkenti a vérnyomást, és a benne található vegyületek a vesében felgyülemlett kalcium és húgysav eltávolítását is serkentik (ezek az anyagok hozzájárulhatnak a vesekövek kialakulásához). A kardamom a húgyúti fertőzések természetes gyógyítója is lehet.
A világ egyik legrégibb és legbecsültebb fűszere. Nevezik a fűszerek királynőjének. Már ősidők óta használják nemcsak gasztronómiai, de egészségjavító céllal is. A zöld kardamom főként az édességek, desszertek és sütemények különleges fűszere, de kávét és kevert italokat is ízesiteknek vele. A fehér kardamom világos színű krémekben, habokban és mártásokban kerül felhasználásra. A fekete kardamom kissé füstös íze miatt inkább a húsok és zöldségek ízesítésére alkalmas.
Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizs, gyümölcssaláta, curry, kenyér, sütemények, török kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.
A kardamomot két teljesen különböző konyha használja a legtöbbet a világon, az arab és a skandináv. Előbbinél kardamomos kávé vagy tea a vendégváró ital, a fűszert gyakran a kávéval együtt pörkölik. A skandináv konyha főként édességekhez, kalácsokhoz, mézeskalácshoz, húsokhoz, glögghöz használja, Svédország és Norvégia az arab országok mellett a legnagyobb importőrnek számít. A marokkói, jemeni, etióp fűszerkeverékek, valamint az indiai ételek elengedhetetlen hozzávalója, a garam masala vagy a tejes masala chai tea egyik alapja. Nemcsak édességekhez, hanem húsokhoz (például bárányhoz) is nagyon jól illik, használják pástétomokhoz, rizshez, csatnihoz. A gyümölcsök közül az almához, körtéhez, birsalmához illik a legjobban, egy egyszerű almás rétest vagy forró csokoládét egy csipet kardamommal nagyon jól fel lehet dobni.
Szöveg: Szoknya és Nadrág Magazin konyha
Forrás: ITT
Kép: Otavamedia