Jó estét! – Húsgombóc magyar módra
Jó estét!
Húsgombóc magyar módra
Húsgombóc. A legtöbben szeretjük. Ahány ház, annyiféle húsgombóc. Más-más hozzávaló, fűszerezés, elkészítési mód. És mindegyik autentikus a maga szemszögéből nézve. Készülhet marhából, disznóból, csirkéből avagy halból is. Sőt, vegán módon is elkészíthető. Tálalhatjuk burgonyával, na de az is lehet sokféle. Egyben vagy kockában főtt, héjában avagy pucoltan adjuk? Kerülhet a tányérra pürével is, okot adva a vitára mivel finomabb az? Sok vajjal, tejjel avagy tejszínnel, esetleg megszórva szerecsendió reszelékkel vagy arról szó sem lehet? És az sem szentségtörés, ha valaki rizzsel szereti. Valakinek elkerülhetetlen hozzá az áfonyalekvár, mást meg kiráz a hideg az édes és sós párosítása. Pedig a húsokhoz készített lekvárok elvileg nem édesek. Kérdés persze az is a bogyós gyümölcs melyik fajtájából főzték. És a szósz, arról sem szabad megfeledkezni, a barna mártás receptjén is lehetne hajba kapni?!
Meg annyi minden máson is lehetne vitázni. Jogot formálni arra, miszerint kell-e Svédországig mennünk, ha igazán autentikus húsgolyókra vágyunk? Ráadásul ehhez az egyszerű recepthez kell-e vagy sem szerelési útmutató!? Továbbá, hogy ugye nálunk sem hiányozhat a húsgombóc mellé a barna mártás és az áfonyalekvár?
De nem vitatkozunk. Pedig legtöbbünknek autentikus a svéd változat, hiszen a híres neves bútorgyártó cég elérhetővé tette áruházai éttermeiben a kötbullar-t, ejtsük söttbullárnak, ahogy a svédek mondják a húsgombócot. És most elérhető lett a német élelmiszer üzlethálózatban is, igaz nem készen, hanem otthon elkészítős formában.
S most mindenki örül, nincs vita, nincs támadás, helyette viszont van kellően jó magyar humor, vagányság, kreativitás, összefogás. A saját javunkra. Magyar siker, a svéd IKEA és a német LIDL húsgombócait falva. Jó étvágyat mindenkinek! Hajrá magyarok! Így tovább!
Szerző:Polgár Ágnes
Kép: Starlet Photography