Ünnepi madártej a hétköznapokon
Ahogy borúsra fordul az idő, úgy vágyunk egyre jobban a bekuckózásra, a meleg fényekre és valami jóleső finomságra. Az egyik ilyen elfeledett ízletesség a madártej. Készíthetjük megszokott módon tojásfehérje habbal a tetején, de ki is hagyhatjuk. Játszhatunk a fűszerekkel és a tálalással is. Kínálhatjuk natúr vagy alkohollal is, tojáslikőrrel megbolondítva.
A klasszikus madártej sokféleképpen variálható. Iható hidegen és melegen. Ehetünk hozzá babapiskótát. Pikánssá tehetjük tojáslikőrrel, konyakkal vagy rummal. Szórhatunk bele aszalványokat. Barátnős beszélgetéshez, társasjátékozáshoz, uzsonnára avagy lélekmelegítőnek is jó egy relaxálós hétvégén.
Hagyományos madártej
Hozzávalók
7 tojás
7 evőkanál cukor
1 liter tej
egy vaníliarúd vagy, 1 fél teáskanál vaníliapor
Elkészítés
A tojások fehérjét 2 evőkanál cukorral kőkemény habbá verjük.
A tejből fél decinyit félreteszünk, a többit a maradék cukorral meg a félbehasított vaníliarúddal vagy a vaníliaőrleménnyel ízesítve egy lábasban felforraljuk. Közben a tojások sárgáját a félretett hideg tejjel simára keverjük egy nagyobb hőálló üvegtálban.
A tojásfehérje habból evőkanállal galuskákat szaggatunk, és a gyöngyözve forró tej tetejére fektetjük. Fél-fél percig mindkét felét főzzük, majd szűrőlapáttal egy tálra szedjük. (ennyi tojásfehérje hab nem fér el egyszerre a lábasban, 2-3 körben kell kifőznünk)
A tojáshabok után a tejet vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a felvert tojások sárgájához öntjük, majd az egészet vissza a lábosba. (Ha bátrak vagyunk, akkor közvetlenül is önthetjük a tojások sárgáját a tejhez, állandó erős keverés mellett, hogy a tojás sárgája ne csapódjon ki csomókban a meleg tejtől) Ha vaníliarudat használtunk, akkor azt halásszuk ki, hosszában metsszük fel és kaparjuk ki belőle a magokat. A rudat is dobjuk vissza. Nagyon alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg kissé besűrűsödik, de ügyeljünk arra, hogy ne forrjon! Türelmesen, lassan kell főzni. Amikor elkezd megváltozni az állaga, levesszük a tűzről és egy nagy üvegtálba öntjük.
Ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
A madártej üvegtálban kínálva, a habgaluskákkal megrakva igazán mutatós.
Szórhatunk bele mazsolát már főzés közben is, de ízesíthetjük reszelt citrom vagy narancshéjjal is. Finom pirított mandulaszelettel megszórva, csokoládé vagy karamell sziruppal leöntve is.
Kép: Szoknya és Nadrág